VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Moderne slavernij Moderne slavernij

Laten we eerst eens kijken naar de definitie: “ Slavernij is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een andere persoon. De persoon die het bezit is, wordt slaaf genoemd” of  zoals de van Dale het zegt: “persoonlijke onvrijheid met gemis van burgerlijke en staatkundige rechten”. Tja, daar vielen in het verleden heel wat mensen onder. Dat begon niet met de slavenhandel uit Afrika naar Amerika, nee, het is iets geweest van alle tijden. In het OT wordt slavernij veelvuldig beschreven als de normaalste zaak: je moet die dan halen (kopen) in de omringende landen. Die slaven waren je bezit en die zullen dat altijd blijven en net zoals je vee aan je nakomelingen nalaten. God keurde kennelijk slavernij goed en drong zelfs aan op het houden van slaven.
 Zo staan de eerste boeken van het OT vol met verwijzingen naar slaven: er zijn uitgebreide richtlijnen over hoe slaven behandeld moeten worden, wat hun rechten waren (niet veel) en het seksueel misbruiken van slavinnen: die werden vaak gebruikt om kinderen (nieuwe slaven) bij te krijgen. Wij gruwelen hier nu van, maar eens was het bon-ton.
Het heeft heel lang geduurd voor de slavernij officieel werd afgeschaft. Om precies te zijn, was het van 1776 tot 1804 dat in de USA de afschaffing een feit werd. Echter, de handel  is pas afgeschaft in 1814. Overigens was Nederland  in 1859 een soort hekkensluiter; Frankrijk was ons al in 1794 voorgegaan. Wereld wijd was er optimisme dat deze “zwarte” bladzijde kon worden omgeslagen.
Maar hoe staat het er nu bij? Is het helemaal verdwenen of heeft het hier en daar de kop weer opgestoken. Enig spitwerk toont aan dat er wereldwijd op dit moment minstens 30 miljoen, maar waarschijnlijker is 100 miljoen slaven zijn. Voor een groot deel speelt het in het Verre Oosten, waar overheden niet zo nauw kijken als kinderen tegen hongerloontjes misbruikt worden. Dat is ook een vorm van slavernij. Wie de afgelopen week het artikel in de Standaard gelezen heeft over het Thaise  CP Foods, zou nooit meer garnalen kopen van dit bedrijf. Zelf zeggen ze dat het allemaal heel kosher toegaat in hun fabrieken, maar de toelevering van vismeel (voor de groei van de garnalen) leeft helemaal op slaven, die voor een € 300 door mensensmokkelaars uit de omliggende landen “verkocht” worden.
Nog meer voorbeelden? Wat te denken van kinderen die in goudmijnen voor een paar centjes heel lange dagen moeten werken. En als ze even slabakken, gaat de zweep erover. Der Spiegel meldt dat er in Europa alleen al minsten 800.00 slaven zijn, waarbij inbegrepen alle seksslavinnen die uit duistere landen hier naartoe gelokt zijn: geen paspoort meer hebben en je “verdiende” geld te moeten afgeven, is dat geen slavernij? Dan het schrijnende geval van Zalando in Berlijn, het snelst groeiende online bedrijf van Europa. De ZDF had daar al vorig jaar al een rapportage over, nu een artikel in de Morgen: medewerkers die 8 uur moeten rechtstaan, € 7 per uur verdienen, nauwelijks pauze hebben, maar 1 toilet voor honderden arbeiders, meestal Polen. De eigenaars, 3 broers zijn in korte tijd  multimiljonair geworden en hebben een omzet van 1,5 miljard.
Dan Amerika, waar slaven uit de Zuid-Amerikaanse landen een miserabel bestaan leiden. Je zou eens moeten  gaan luisteren naar Robert Hillary King, die 30 jaar onschuldig in de cel zat. Hij zegt dat minstens 10% van alle terdoodveroordeelden, meestal zwarten, onschuldig vastzitten. Werken mogen ze vaak wel, al is het onder zware bewaking:’ ze “verdienen” daar dan 2-4 cent per uur mee. De slavernij is officieel afgeschaft, maar bestaat nog steeds.
Het OT ziet niets slechts in het hebben van slaven, maar het NT laat helaas geen afkeuring horen, als ik mij niet vergis.
 
Probus, 17 juni 2014
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.