VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Jezus in Amerika-2 Jezus in Amerika-2

Zoals ik de vorige maand al schreef, moest dit tweede deel plaats maken voor ”een talent”, want uiteindelijk is dat voor ieder mens persoonlijk belangrijker dan wat in Amerika gebeurt; de micro wereld versus de macro. Althans, zo zou men kunnen denken. Niettemin is, wat in Amerika plaats vindt en heeft plaats gevonden, iets waar we ons als mensen zorgen over kunnen maken. Immers, fanatisme of fundamentalisme heeft nooit en te nimmer gezorgd voor vrede, of het gebaseerd is op politieke, economische of religieuze grondslagen, maar wel tot oorlogen.

Het gevoel dat een niet te onderschatten deel van de Amerikanen vindt dat ze een door God uitverkoren volk is en dat de rest van de wereld naar de hel gaat, is de laatste 20-30 jaar alleen maar groter geworden en groeit nog steeds onder het presidentschap van Obama. En dan zien we dat de vijanden van weleer, de christelijke fundamentalisten en de joden, elkaar nu in de armen vallen: de eerste onderschrijven nu dat de staat Israël eveneens een door God geschapen natie is en dus hebben ze nu een gemeenschappelijk doel, beïnvloeding van de politiek, zij het om totaal verschillende redenen.

Onder leiding van verschillende evangelisten, die door veel geld (ze betalen geen belasting!) de media kunnen bespelen en daardoor een enorme invloed  uitoefenen, wordt het idee verspreid dat het nieuwe Jeruzalem in Washington gevestigd zal worden. Dan is het ook geen wonder dat je uitwassen van dit “maatschappij-denken” overal tegenkomt.

Zo heeft men via een nationaal onderzoek gevonden dat “the way you see God, tells a lot about how you see the US Economy”.Dat betekent bijvoorbeeld dat velen (naar schatting 20-25% van de Amerikaanse bevolking) denken dat de onzichtbare hand van de vrije markt echt Gods werk is. En dat de economie werkt (nou ja) omdat God wil dat die werkt! Michelle Bachman, presidentskandidate, legde in september na de orkaan Irene het bizarre verband tussen God, Irene en het Amerikaanse begrotingstekort!

Het gevolg van een en ander is dat meer en meer oppositie gepleegd wordt tegen de maatregelen van de regering Obama op het gebied van Healthcare en maatschappij inrichting. Via alle mogelijke procedures probeert men (en niet altijd zonder succes) bestaande wetgeving op States niveau te wijzigen en te saboteren. Dat betreft bijvoorbeeld de wetgeving op abortus, maar ook het homo huwelijk Dan mogen we niet vergeten dat in het Supreme Court de meerderheid conservatief (republikeins) is; daarvoor heeft George Bush gedurende zijn 8 jaar in het Witte Huis wel voor gezorgd. Meer en meer zaken komen daar terecht.

Vandaag is het goed eens te kijken naar de BBC-documentaires van Louis Theroux. Die heeft bijvoorbeeld de Westboro Baptist Church wereldberoemd gemaakt door zijn intensieve gesprekken en observaties. Welnu, deze kerk heeft het bestaan te zeggen dat de Noorse massamoordenaar Anders Breivik door God gezonden is, om de Noren te straffen voor het toestaan van homohuwelijken en adopties door homokoppels!

Een paar maanden geleden ben ik tot middernacht opgebleven om naar een documentaire te kijken van Heidi Grady en Theroux uit 2007 over het christelijk fundamentalisme (waarom altijd zo laat of is de lange arm van de fundamentalisten er debet aan?) Zij bezochten een aantal zomerkampen, onder andere Devil’s Lake in North Dakota (wat een toepasselijke naam) waar jeugd uit christelijk fundamentalistische kringen “onderricht” wordt over wat God eigenlijk wil met de wereld en met de individuele jongen of het meisje. Uit vraaggesprekken bleek dat 45% van beneden 13 jarigen gelooft in een spoedige wedergeboorte, dat het Darwinisme verboden moest worden en plaats moet maken voor Intelligent Design, dat Amerika een schepping is van God als het beloofde land voor “echte” christenen, die Amerika willen “terug-claimen” voor God, wat betekent dat de constitutie herschreven moet worden. Is het niet zo dat geld nog altijd “IN GOD WE TRUST” als opschrift heeft en dat het:”One nation under God” een onderdeel is van de Amerikaanse ”pledge of allegion to the flag”? Allemaal voorbeelden om dit verder uit te bouwen en het niet alleen maar te zien als holle frasen, zo is de overtuiging van deze fundamentalisten.

Maar hoe komt deze jeugd nu aan deze denkbeelden? Allemaal door God ingegeven, zeggen de organisatoren. Maar de werkelijkheid is iets anders. Aan de ene kant wordt gewezen op de vredesboodschap van de Bergrede, aan de andere kant echter wordt deze jeugd voorgehouden dat Paulus gezegd heeft: “Make war”. En dat zij als soldaten van Christus de wereld moeten veroveren. Een uitspraak: ”als alle evangelische christenen op ons stemmen, dan winnen wij de volgende verkiezing”. Macht dus! Overigens is de wereld veroveren ook grensoverschrijdend. Want ze zijn eveneens in Afrika aanwezig, met alle desastreuze gevolgen van dien: in een werelddeel met zoveel aids prediken zij bijvoorbeeld dat het gebruik van condooms zondig is!

De directe beelden van jongeren, zelfs kinderen van 8 jaar, waren ten hemel schreiend: armen opgeheven en tranen biggelend over wangen, terwijl ze uitriepen: “Jezus kom” en ”ik ben van Jezus”. Beelden van sessies hoe deze jongeren gebrainwashed worden door getalenteerde manipulatoren waren ontluisterend. Erger kon haast niet. Ik heb uren na liggen denken over deze beelden en heb van dit “kindermisbruik” een grondige afkeer gekregen.

Zoals elke schrijver van een doomscenario komt er aan het eind van Lernout’s boek toch nog een beetje licht aan de horizon: de beweging van de evangelische fundamentalisten is weliswaar machtig, maar er zijn gelukkig veel Amerikanen die hen de rug toekeren. Laten we het daarop maar houden, want met deze mensen aan de macht is er niet veel goeds te verwachten.

Probus

18 december 2011

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.