VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Een talent Een talent

De lezer die uitzag naar het tweede artikel over “Jezus in Amerika” moet ik teleurstellen. Dat komt volgende maand en is dan lectuur voor de laatste dagen van 2011 of de eerste van 2012. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en wat Probus eens belooft komt hij beslist (eens) na. De aanleiding voor dit uitstel is de dienst op zondag 6 november, waar de lector (zijn naam ben ik eerlijk gezegd vergeten) het bekende verhaal uit Matheus 25 voorlas over de man die op reis ging en aan een drietal dienaren talenten gaf en waarover Jan een heel goede preek hield.

De lector vermeldde dat een talent vandaag een waarde zou hebben van 1250 euro. Dat is een heleboel geld! Maar hoe kwam hij daar eigenlijk aan? Nu ben ik nooit benauwd om voor mijn onwetendheid uit te komen en dus vroeg ik hem na de dienst hoe dat nu eigenlijk in elkaar stak. Geduldig legde hij me uit dat hij hiervoor de grote van Dale had geraadpleegd. Die vermeldt dat er eigenlijk 3 soorten talenten zijn: het Attische, het groot Attische en het Egyptische of Korinthische talent. Een talent zelf had een bepaald gewicht en (nu komt het) ook de waarde van dat gewicht aan zilver!

Attica was een deel van Griekenland, waarvan Athene de hoofdstad was. Het gewone Attische talent had een gewicht van ruim 26 pond en het groot Attische pond bijna 28,25 pond. We zien dus een grote mate van precisie, waarbij het groot Attische pond in zwang raakte toen Attica zich uitbreidde. Het Egyptische of Korinthische pond was veel zwaarder, nl ruim 43,5 pond. Wat nu de verwantschap was tussen deze twee laatste ponden heeft hij niet kunnen achterhalen. Ik was wel teleurgesteld, want als je het over zoiets belangrijks hebt als een talent dan moet je toch alles uit de kast halen om de juiste lezing te geven. Nietwaar?

Dat heeft hij niet gedaan! Eigenlijk heeft hij er zich met een Jantje van Leiden afgemaakt, want hij nam het rekenkundige gemiddelde van deze drie verschillende talenten, nl. 32,58 pond (16,29 kg) en rondde dat gemakshalve af op 16 kg, een lekker rond getal. Toen heeft hij de meest recente prijs van zilver opgezocht op de termijnmarkt, vond daarvoor 785 euro per kg en zo kwam hij aan een waarde van 1250 euro voor een talent.

Jan van den Berg meldde in zijn preek dat een talent een gewicht had van ongeveer 43 kg, waarbij hij refereerde aan de woordenlijst achter in de Bijbel. Een groot verschil dus tussen van Dale en de woordenlijst. Nu heb ik enerzijds een groot vertrouwen in van Dale, maar aan de andere kant ook wel in de Bijbel. In principe zou je niet moeten twijfelen aan de juistheid van de Bijbel, maar de woordenlijst is geschreven door mensen van onze tijd en niet door Jezus, dus mag je er best aan twijfelen. In de Statenvertaling vindt je bijvoorbeeld niet wat het gewicht van een talent is. (heb ik gecheckt). De samenstellers van de woordenlijst hebben zich ook nog gebaseerd op niet vermelde bronnen; ik heb geen idee wat die zijn (slordig om bronvermelding niet weer te geven!) en dus begin ik er sterk aan te twijfelen of dat gewicht uit de woordenlijst van “ongeveer” 34 kg wel juist is en of we het niet beter bij van Dale moeten houden.

Erg bevredigend is dat niet echt. Ik had natuurlijk het Nederlandse Bijbelgenootschap of de Katholieke Bijbelstichting kunnen bellen, maar daar heb ik toch maar vanaf gezien. Ik zou dan wellicht als terechtwijzing hebben meegekregen dat ik maar beter naar de wijsheid van de gelijkenis moest kijken, dan naar het gewicht van een talent.

Toch liet het me niet los De lector kon me niet verder helpen en de woordenlijst achterin de Bijbel ook niet, maar we zitten toch met een groot verschil. Toen toch maar eens naar Wikipedia gegaan en onder Bijbelse munten vond ik oa. dat het zilveren talent overeen kwam met wat een volwassen arbeider in 14 jaar kon verdienen! Nou, als je dat vergelijkt met de 1250 euro, dan is er wel een behoorlijk stukje inflatie geweest. Wat mij uiteindelijk de ogen deed openen was de volgende omschrijving: “een talent is het gewicht aan zilver dat een volwassene kon dragen”. En dat overtuigt mij dat de woordenlijst van de Bijbel: 34 kg gelijk heeft, waarbij we als verklaring kunnen aangeven dat de mensen toen kleiner waren en dat 34 kg al een hele vracht was. Maar het betekent ook dat een talent bijna 2700 euro waard was!

Tenslotte kan het me na al deze research niet eens zoveel schelen of een talent nu 34 of 16 kg is: laten we het maar houden op wat wij doen met onze eigen talenten!

Probus

18 november 2011
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.