VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Geluk Geluk

In de kapelbode van juli 2010 heb ik al eens geschreven over “geluk” en er enige filosofische gedachtenkronkels aan gewijd. Sindsdien is het onderwerp niet in de vergetelheid geraakt, niet bij mij, noch bij de mensheid in het algemeen en zeker niet bij de wetenschappers, want die willen immers alles doorgronden. Zo heb ik enige tijd geleden in de Standaard gelezen dat het departement Psychologie van de Katholieke  Universiteit Leuven (KUL) een grootschalig onderzoek is gestart naar de invloed van geluks-tips op mensen: hebben die een positieve invloed en zo ja, wat kunnen we ermee doen. Geweldig dat een universiteit dit gaat onderzoeken, want men hoopt dat hiermee bijvoorbeeld mensen met een depressie behandeld kunnen worden. En ja, geluks-tips kunnen mensen gelukkiger maken, zeggen ze. Die tips zijn te vinden op de Gelukskalender; elke dag staat er een tip in. De wetenschap moet nu eenmaal heel serieus de zaak analyseren, zodat er 1 groep is die elke dag een tip krijgt en een anders groep die elke dag een diepgaande tip krijgt. Het eindresultaat zal nog wel even op zich laten wachten.
Ook is de KUL tot de conclusie gekomen dat geld niet gelukkig maakt, alsof we dat al niet wisten. Maar het is nu wetenschappelijk onderbouwd: een kliniek in Koeweit zit vol met stinkend rijke mensen, die doodongelukkig zijn; ze hebben geen doel meer in hun leven, want ze behoeven niets meer te doen. Datzelfde werd in de olie en gasregio van Noorwegen vastgesteld. Om nog even bij geld te blijven, met geluk is het als met geld: je moet er iets mee doen om ervan te kunnen genieten. Kieckens heeft eens gezegd: Geluk vult zichzelf aan zodra je het weggeeft. Geluk zit dus in het geven, vandaar dat mensen vaak meer plezier beleven aan geven dan aan krijgen.
Dan komt toch de vraag op wat geluk nu eigenlijk is. Het is een substantief, een zelfstandig naamwoord, waarmee we geen emotionele banden hebben. Het is een “iets”, dat je in je handen kunt nemen, kan rondwentelen en waarbij je net zoals bijvoorbeeld bij het woord “hemel”  een voorstelling kunt maken die strikt persoonlijk is. Geluk is eigenlijk ongrijpbaar, kijk maar naar uitdrukkingen als “ het geluk najagen” of “geluk is een seconde die eeuwigheid wil zijn”(Komrij). Het zijn allemaal uitdrukkingen die iets proberen te beschrijven wat “vluchtig” is. Het moment dat je denkt dat je het geluk hebt, (wat iets anders is dan als je denkt dat je geluk hebt) is het voorbij als een schim.
Maar als je het hebt over “gelukkig zijn”, dan wordt het iets geheel anders: ineens wordt het een zaak die je persoonlijk raakt. Hoe wordt je gelukkig, wat moet je er voor doen? En dan haal ik Bonhoeffer aan, die zei: “Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen”. Daar moeten we het dan maar mee doen: jezelf proberen weg te cijferen in dienst van je medemens. Maar dat is even moeilijk!
    
Probus
 
20 mei 2014
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.