VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
De omgekeerde toren van Babel De omgekeerde toren van Babel

Ruim 50 jaar geleden was ik in Irak voor zaken en op een weekend vond ik dat het bezoeken van de toren van Babel een goede tijdpassering zou zijn. Bekend was dat die toren in de buurt van Mosul lag, maar toen ik daar inlichtingen ging inwinnen, kreeg ik de indruk dat er wel 10 torens of liever gezegd ruines van de toren van Babel waren. En overal waren er gidsen die me er wel eens even naar toe wilden brengen. Gelukkig was er een hotel dat er een beetje betrouwbaar uitzag en waar de receptionist mij heel behulpzaam was. Hij zorgde voor een goede gids en die bracht me naar de toren van Babel, of wat er van over was.

Toen ik aan de voet stond van een heuvel van misschien niet meer dan 10 meter, was ik eigenlijk een beetje teleurgesteld; ik had toch iets meer imposanter verwacht. Ik herinner me dat de mensen die daar in de buurt woonden, toch een beetje afkeurend keken naar die lange blanke vent die een heiligdom zo maar ging beklimmen. Mijn gids zei ook dat ik er niet lang moest blijven. Of dat nu de “echte” toren van Babel geweest was, kan ik niet zeggen. Maar als ik terugdenk, twijfel ik er wel aan. Deze zg. toren van Babel heeft veel gemeen met ziggurats die ik in het toenmalige Perzië vaak heb gezien. De oudste stammen uit 3000 BC en waren vrij plat. Later zijn de Sumeriërs en de Babyloniers ze hoger gaan bouwen en kregen ze de vorm van piramiden en werden geterrasseerd. Het waren religieuze tempels, plaatsen waar de goden verkeerden en waar de gewone man niet mocht komen; alleen priesters mochten dat om de goden op hun wenken te bedienen.

De toren van Babel had grote afmetingen. Zo zou het een grondoppervlak  gehad hebben van 91x 91 en ook 91 hoog zijn geweest. We  denken te weten dat het de bedoeling was van de toenmalige mens om met het bouwen van die toren steeds dichter bij God te komen. Het verhaal uit Genesis 11: 1-9 is volgens bijbelgeleerden gebaseerd op een mythe, die theologisch is bewerkt, net zoals het gehele eerste deel van Genesis (hoofdstukken 1-12). Of de toren verwoest is , wordt niet in Genesis vermeld. In het boek der Jubileeën  staat echter dat de toren door een sterke wind omver geblazen is. De bijbel vermeldt dat niet, maar wel dat God met lede ogen zag dat de mensen een dergelijk initiatief ontplooiden en besloot verwarring te brengen in de taal, zodat de één niet meer kon verstaan wat de ander zei. Vandaar de Babylonische spraakverwarring. De Heer dreef hen toen vandaar naar alle uithoeken der wereld (de bekende wereld, die toen nog maar heel klein was). Dat was het einde van de bouw.

Ik moest aan dit uitstapje denken toen ik een artikel las in de Gazet van Antwerpen over Noord-Korea. Daar vindt eigenlijk iets dergelijks plaats. De in 1912 geboren Kim Il-sung, bijgenaamd de ster, die vanaf 1941als guerrillastrijder aan de zijde van de Russen vocht tegen Japan, werd door Stalin in 1945 benoemd tot voorlopig hoofd van de Noord-Koreaanse regering, werd in 1948 premier van Noord- Korea en benoemde zichzelf later tot president. Hij noemde zichzelf ook de Grote Leider of Geliefde Leider. Toen hij in 1994 stierf, kwam de verering pas goed op gang: Kim Il-sung kreeg een goddelijke status en iedere Koreaan moet regelmatig huilend een bezoek brengen aan het mausoleum van marmer en goud. En wie niet hard genoeg huilt, krijgt straf. Intussen ligt zijn zoon Kim Jong-il naast hem opgebaard en zit de wereld nu opgescheept met de volgende Kim, Kim Jong-un.

De hoofdstad Pyongyang is eigenlijk een dode stad met weinig of geen verkeer, maar wel met reusachtige torenhoge appartementsgebouwen, waarin de meeste inwoners van de stad wonen. Daar zitten geen liften in, want de briljante kameraden Kim vinden dat trappenlopen heel gezond is, net zoals fietsen.

Maar nu komt het: je begint als jonge gast helemaal bovenin, maar als je zou zeggen dat je dan dicht bij God zou zijn, dan heb je het mis. Integendeel, je bent er het verst vandaan. Immers de eeuwige en goddelijke Kim Il-sung bevindt zich beneden, gelijkvloers, in het mausoleum. Maar als je je best doet, en dat doen vele Noord-Koreanen, dan mag je bij iedere promotie een verdieping lager gaan wonen en behoef je dus minder trappen te lopen. Wee degene die oud wordt en nooit promotie heeft gemaakt. Hij komt zijn flatje nooit  meer uit. Het summum is dan ook de een na onderste verdieping. Verder kom je niet, want gelijkvloers is en blijft onbewoond, en dat hoort ook zo, want wie zou zich durven meten aan de eeuwige zittende president?

De vergelijking met de torenbouwers van Babel is duidelijk: de mens wil steeds dichter bij zijn God komen, in Noord-Korea echter van omhoog naar om- laag. Veronderstel nu eens dat hetzelfde zou gebeuren met de Noord-Koreanen als met de torenbouwers van Babel, nl. dat ze verspreid zouden worden over de gehele aarde? Het zou wel fijn zijn voor die arme Noord-Koreanen, alleen drukt dan op ons de verantwoordelijkheid van tegendraadse hersenspoeling. Het zal wel een vrome wens blijven, maar je weet maar nooit.

Probus  

21 april 2013 
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.