VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Rijk zijn Rijk zijn

Wat een subjectief begrip is dat eigenlijk ‘rijk zijn’! En bovendien, wat bedoelt men eigenlijk als je ‘rijk’ zegt? Voor de meeste mensen heeft het iets met geld te maken, en vaak ook nog eens hoeveel men heeft. De een is tevreden met weinig en de ander ontevreden met veel. En het gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’ houdt voor een heleboel mensen geen steek, maar voor sommige wel. Als je je dagelijkse boodschappen kunt doen en niet op een centje behoeft te letten, dan geeft dat in het algemeen een plezierig gevoel. En dan behoef je niet eens over een vermogen te beschikken.

Wat voor de ene mens ‘rijk’ betekent, heeft voor een ander geen waarde. De laatste legt dan het accent ergens anders. Immers ‘rijk zijn’ behoeft niets met geld te maken te hebben. Integendeel! Zo zijn er een aantal criteria die wellicht tezamen bepalen of men zich rijk voelt. En dan dringt het belangrijkste zich het eerst op: ‘geluk’ Zij die dat zijn voelen zich tevens rijk.

Zo zijn er nog een aantal van die criteria die samen het begrip ‘rijk’ gestalte geven, samen in balans zijn, zoals:
*.Wat te denken van je relaties, in de eerste plaats je relatie voor het leven: fijn om je diepste gedachten en ervaringen te kunnen delen. Of je relatie met vrienden: arm ben je als je alleen door het leven moet gaan en rijk als je een goede verstandhouding hebt met vrienden, familie, buren, enz.
*.Wat is je doel in het leven? Als je dat weet en er richting aan kunt geven, dan ben je rijk, het vult je leven en maakt van elke dag een feest.
*.Wat als je geen tijd hebt? Niet tot rust kunnen komen, niet eens kunnen nadenken over de be-langrijke dingen van het leven. Ben je dan rijk? Nee toch?
*.Als je nog werkt en een groot deel van de dag bezig bent met en voor anderen, dan is het be-langrijk dat je dat met plezier doet. Eens, toen ik zelf nog werkte (Ja, Probus heeft dat ook eens gedaan) zei ik tegen iedere nieuwe medewerker, als die bij mij een kopje koffie kwam drinken: ‘als je op een morgen opstaat, in de spiegel kijkt en tot de conclusie komt dat je die dag met de pest in je lijf naar je werk gaat, dan moet je iets anders gaan doen, want niets is zo belangrijk als met plezier je werk doen’.Dat is immers ook rijk zijn.

Niet zo lang geleden was ik bij Willem in Wassenaar. Ik ken hem al vanaf zijn geboorte. Willem is nu 43 en zit in een rolstoel: toen hij 7 was en op een morgen de Telegraaf op zijn fietsje rond-bracht, werd hij geschept door een auto, lag 13 maanden in coma, kwam als een wonder weer bij, maar kan in wezen niet zo veel meer. Zijn geheugen laat hem wel eens in de steek, maar ik vind dat dat, ondanks alles, nogal meevalt. Hij verblijft in een gezinsvervangend tehuis en brengt de weekends door bij zijn ouders. Praten kan hij wel, al is het met een staccato stem, gevoel voor humor heeft hij ook en soms kan hij filosofische gesprekken met je voeren. Zo ook toen.

Hij begon me te vertellen over zijn tehuis en de mensen die er wonen; sommige zijn er veel slechter aan toe dan Willem, sommige zijn heel ongelukkig met zichzelf en met hun bestaan, anderen proberen er het beste van te maken. Hij heeft mij altijd ‘oom’ genoemd en zo begon hij met de vraag;
Willem:‘Oom Probus, wat betekent ‘rijk’ eigenlijk? Moet je daarvoor veel geld hebben?’
Ik:‘Ik denk het niet, want gaat het niet om wat je wel hebt, ook al heeft dat niets met geld te ma-ken?’
Willem:‘Ja, ik heb niet veel geld, maar toch voel ik me rijk’.
Ik:’ Waarom voel je je rijk, Willem’?
Willem:’Als ik om me heen kijk dan zie ik best mensen die geld hebben, maar als ik ze aankijk, dan zien ze er niet gelukkig uit. Ik ben dat wel’.
Ik:’ Dus jij denkt dat rijk zijn met geluk te maken heeft’?
Willem:’Ja, het rijk zijn zie je niet van iemands gezicht, maar wel als die iemand gelukkig is.
Ik:’En voel jij je gelukkig Willem’?
Willem:’Ja, want ik heb een lieve moeder en een lieve vader; daarom ben ik niet alleen gelukkig, maar ook rijk en heel blij’.

Op weg naar huis heb ik vaak aan dit gesprek moeten denken en vond dat ik dit de lezers van de Kapelbode niet mocht onthouden. Hiermee heeft Willem velen van ons willens of wetens een spiegel voorgehouden.

Probus

20 oktober 2012

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.