VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Ambtenaren Ambtenaren

Ik denk dat veel van mijn tijdgenoten wel eens gedacht of verzucht hebben: “ik had best iets anders in het leven gedaan willen hebben, een ander beroep, of een andere job” of “ik had eigenlijk iets anders willen studeren”. Niet dat men ontevreden is met het bereikte, maar het is nu eenmaal een bekend feit dat “het gras aan de andere kant van de sloot veel groener is”. Vaak zijn het maar vluchtige opwellingen, die ons een poosje bezig houden, maar daarna heel snel weer verdwijnen.

Maar soms lees je iets bijzonders en dan komt de gedachte naar boven van: “dat lijkt me een aantrekkelijk beroep, dat had ik eigenlijk moeten gaan doen’. Zo overkwam mij dat heel re-cent. Als een parafrase op het :”Hoe heerlijk, hoe begeerlijk…..” dacht ik: Oh, hoe heerlijk, hoe begeerlijk is het ambtenaar te zijn. Dat was na het lezen van een artikeltje over één van de verworvenheden van het ambtenarendom. Om het ziekteverzuim terug te dringen (ja, want het is een zwaar beroep) heeft men ergens in het verleden een toelage bedacht, die er uit bestaat dat een ambtenaar maximaal 21 vrije dagen per jaar krijgt voor het niet ziek zijn. Dat is uiter-aard bovenop het niet geringe aantal vakantiedagen en andere emolumenten. Als je gezond bent, dan kan je die dagen ook maximaal 5 jaar opsparen en als je tegen je pensioen loopt, dan kan je er eerder uitstappen. Stel je eens voor: 105 werkdagen eerder met pensioen! Dat is ruim 5 maanden!

Toen ik me bedacht dat een Belgische ambtenaar gemiddeld niet langer werkt dan 62, als hij dat al haalt en de beste pensioenvoorzieningen kent van heel België, kwam het water me in de mond. Stel je eens voor dat je de laatste jaren van je “werkzame” leven ook nog eens een aan-tal van de 40 of 45 dagen verlof kunt doorschuiven naar de toekomst, wat betekent afrekening aan het einde van je loopbaan, dan lonkt het walhalla van de pensionering onmid-dellijk na je 60ste. Voor de Fransen geldt dat natuurlijk niet, want daar houdt het werken al op met 60, ondanks alles wat men probeert er een paar jaartjes aan te plakken. Het geldt na-tuurlijk wel voor de Belgische ambtenaren, die vanwege hun zware beroep er iets eerder mogen uitstappen. Dat kan je ze toch niet misgunnen?

De gedachte aan een gegeerde job met alle mogelijke emolumenten heeft me wel een paar dagen bezig gehouden. Daarna was ik weer heel tevreden met wat ik gedaan heb in mijn werkzame leven.

Ik keek toch eens om me heen en dan speciaal naar de leden van de Olijftak. Zouden er daar niet een paar bij zijn die ik opmerkzaam moet maken op de bijzondere regelingen voor amb-tenaren? Ik liet alle leden de revue eens passeren, maar vond niemand; ze waren of te oud, of te jong of zaten al te lang vastgeroest in het harnas van een ander beroep. Totdat ik dacht aan iemand die in dienst is van het Ministerie van Justitie en die als ambtenaar of semi-ambtenaar wel eens fantastisch zou kunnen profiteren van opgespaarde “niet ziek geweest zijnde werk-dagen”. Ik weet niet of hij dit leest, maar ik zal het toch over een paar maanden eens checken, want zo’n buitenkansje mag hij toch niet aan zijn neus voorbij laten gaan?

Probus

8 maart 2012
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.