VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
De wereld vergaat weer De wereld vergaat weer

Vandaag zou de wereld moeten vergaan. Althans volgens Harold Camping, een Amerikaanse radiodominee. Hij is bij deze voorspelling niet over één nacht ijs gegaan; nee, hij is er de afgelopen 70 jaar mee bezig geweest. Nu 89 voelt hij zijn eigen einde naderen en heeft hij dus een ferme streep gezet onder al zijn berekeningen en de wereld het grote nieuws laten weten dat het op de 21ste mei afgelopen zou zijn met de mensheid. Want dat zou dan de Dag des Oordeels worden.

Niet dat ik dat geloof, want wie kan op basis van de ons ter beschikking staande bijbel nu die dag bepalen? Ik vind het zonder meer aanmatigend dat iemand meent de diepere gedachten van God te kennen en dan die dag te kunnen voorspellen. Velen zijn Harold al voorgegaan en nooit is die voorspelling uitgekomen. Logisch natuurlijk, want als dat wel het geval geweest zou zijn, dan had ik nu deze column niet kunnen schrijven. Toch had hij lering moeten trekken uit al die mislukkingen, maar dat gebeurde niet.

Toch heb ik gewacht tot vanavond 22:00 uur om er een beetje zeker van te zijn dat we Harolds voorspelling ook naar de prullenmand kunnen verwijzen, want je weet maar nooit. Vanmorgen heb ik ook met meer dan gewone belangstelling naar het nieuws geluisterd, maar niets over de Dag des Oordeels. Wel over voetbalwedstrijden en over DSK, die nu samen met zijn echtgenote in een appartement in New York zit te wachten op zijn definitieve einde, dwz. als hooggeacht burger van onze internationale samenleving.

Wat vanmorgen om 8 uur voor ons het begin van de dag betekende, was die in het Verre Oosten al ver gevorderd en inmiddels is het daar al weer de 22ste mei. Rest ons nog een paar uurtjes en in Amerika nog iets meer, maar ik krijg een steeds beter gevoel dat er vandaag niets meer zal gebeuren en dat Harold dus straks ook rustig kan gaan slapen. Hoewel dat niet erg waarschijnlijk is, want uit pure frustratie doet hij beslist geen oog dicht. Weer een illusie armer!

Dat de Dag des Oordeels eens komt en alle mensen beoordeeld zullen worden, roept bij mij vragen op. Wordt er dan alleen een oordeel geveld over de christenen of zij die daarvoor door willen gaan? Als er minder dan 2 miljard christenen zijn, waarvan een groot percentage het nauwelijks belijdt en volgens Harold zeker te “licht” bevonden wordt, dan blijven er niet veel over. En wat dan met de gelovigen van andere godsdiensten? Wat bijvoorbeeld met de moslims, die toch ook in Allah (God) geloven, of is dat misschien een andere God? Hoe kan Hij in zijn grootheid en almacht zo selectief zijn, of maken wij ons dat maar wijs?

Tja, dat de aarde al heel wat heeft meegemaakt weten we uit de geologie, archeologie, natuurkunde, geschiedenis en ga maar voort. We weten dat onze aarde al vele miljoenen jaren bestaat en ook niet altijd hetzelfde is geweest. En dan denk ik daarbij niet aan de Grote Zondvloed, maar wel dat er mensen en volkeren hebben bestaan die verdwenen zijn. De aarde heeft ook niet altijd dezelfde vorm gehad; er zijn aanwijzingen dat er palmen gegroeid hebben op wat nu de Zuidpool is en dat op een gegeven moment de aarde gekanteld moet zijn. We weten dat de ijsmassa van de Zuidpool groeit en aan de Noordpool afkalft. Misschien gaat er nog eens zo’n kanteling komen. Wie weet? Wat weten we nu eigenlijk over vroegere beschavingen van meer dan 10.000 jaar geleden? Eigenlijk niets. Het zou dus best eens gebeurd kunnen zijn dat door grote natuurrampen hele beschavingen zijn uitgewist.

Maar zolang er mensen zijn op aarde, zullen er altijd profeten opstaan die denken Gods stappenplan te kennen. Harold is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Wat verder te denken van de beroemde Maya kalender die in december 2012 ophoudt. Ook daarover is al heel veel geschreven en we zullen er volgend jaar nog veel meer over lezen. Of dan de aarde zal vergaan? Nee, dat geloof ik niet, maar wel kunnen misschien desastreuze ontwikkelingen een einde maken aan de huidige beschaving en zal de aarde er daarna een beetje anders uitzien, wellicht niet meer zo mooi rond, zoals we gewend zijn.

Wat te denken van de mogelijke gevolgen voor onze aarde als op 22
december 2012 de aarde zich precies bevindt tussen twee planeten die met hun magnetische krachten de aarde kunnen vervormen; je kan je daarbij voorstellen dat dat gepaard zal gaan met tsunamies, aardbevingen, overstromingen, zoals we nog nooit hebben meegemaakt.

Dat moment ligt nog 1,5 jaar in het verschiet, waarin we steeds vaker kunnen lezen wat ons te wachten staat. Onmogelijk, zegt u? Wel, een jaar of 5 geleden was een van de planeten dicht bij de aarde en toen is er ook een aardbeving geweest in de Indische Oceaan, doordat een paar platen over elkaar heen schoven, door, wat wetenschappers toen zeiden, magnetische krachten. Maar wat er ook gebeurt, er zullen ergens op deze aarde wel een paar mensen overleven, die daarna aan een nieuwe “beschaving” beginnen, zoals onze verre voorouders dat ook hebben gedaan: leven van wat de aarde voortbrengt en geen beschikking hebben over computers, electriciteit, enz,. Heel primitief dus.

Het is nu 23:00 uur en nadat Johanna de scherpste kantjes van deze column heeft afgeslepen, realiseer ik me dat er nog steeds niets gebeurd is; ik hoor geen gerommel en mijn computer staat niet te wiebelen. Dus ga ik me straks met een gerust hart vleien in Morpheus armen.

Probus

21 mei 2011

Ps: vanmorgen kon ik de balans pas echt goed opmaken van gisteren. De dag moet geëindigd zijn met een vulkaanuitbarsting op IJsland, zo hoorde ik op het nieuws van 8 uur. Misschien is dat nog een heel kleine troost voor Harold Camping, die dit fenomeen ongetwijfeld zal gebruiken om te wijzen op het nakende einde van de wereld. Gelijk zal hij willen krijgen!
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.