VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Extreem christelijk fundamentalisme Extreem christelijk fundamentalisme

Ik ben geen “zapper”, want dat is eigenlijk zonde van mijn tijd. Waarom zou ik aan de buis hangen en zoeken of er iets is dat me, misschien, aanstaat of aanspreekt. Nee, dat heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen TV kijk; er is immers veel te zien en te leren en soms kan het ook nog leuk zijn ook. Maar daarvoor zoek ik in de programma’s of er iets is dat me zou kunnen interesseren. Nu kan een lezer opmerken dat dat ook een vorm van zappen is, en dan heeft hij of zij daar (een klein beetje) gelijk in. Maar het is een selectieve manier van zappen.

Zo zag ik dat BBC2 op zondag 3 april een documentaire uitzond van Louis Theroux’s verblijf bij de “Westboro Baptist Church” van de fundamentalistische familie Phelps in Topeka, Kansas. Het was niet de eerste keer: op 1 april 2007 was op dezelfde zender “The Most Hated Family of America” te zien, een documentaire van Louis Theroux over zijn “volgen” van de familie Phelps gedurende en paar maanden. Nadat de stichter en spirituele leider van de WPC, Fred Phelps die ook gezien had, werd hij woedend en noemde Theroux een moordenaar, duivelskind en wenste hem toe dat hij naar de hel ging.

Toch kreeg Louis toestemming om de familie in 2010 weer eens te volgen, nu voor een week. Dat resultaat heb ik dan gezien vorige zondag. Het loog er niet om; mijn bewondering gaat vooral uit naar Louis, die van alles trotseerde en zichzelf regelmatig moest inhouden bij het horen van zoveel verwensingen in “naam van God”. Last heeft Fred Phelps daar niet van. Hij is hoofd van de clan (heeft niet meer dan 70 volgelingen, meestal familie, waarvan kleinkinderen tussen 8 en 11 jaar duidelijk gehersenspoeld zijn en de meest vreselijke verwensingen uitkramen). De wereld kent, volgens Phelps, geen genade in de ogen van God, wat je op kunt op maken uit bijvoorbeeld:
* God haat homo’s meer dan alle andere zondaren,
* Homo’s zijn zware misdadigers en moeten zwaar gestraft worden,
* God haat Amerika,
* America is verdoemd,
* Thank God for the IED’s (bermbommen)
* Obama is de “Antichrist”,
* God haat Nederland (om de tolerantie van het homo-huwelijk).
* Paus Benedict XVI is de “godfather” van de pedofielen ,
* De joden zijn vervloekt, want zij hebben Christus gekruisigd,
* Katholieke priesters zijn vampiers,
* Alle 1 miljard katholieken in deze wereld komen in de hel terecht.
* Mohammed was een door de duivel bezeten hoerenloper.

Dit is maar een bloemlezing. Zo kon je zien dat de clan overal demonstreert en de meest afschuwelijke dingen zet op posters die ze overal tonen onder het uitroepen van verwensingen. Wat moet je denken van “dank God voor dode soldaten”, “God heeft de


schutter gestuurd” na schietpartijen in scholen, het verstoren van begrafenissen, enz. In een interview met een afvallige dochter stelt zij dat de familie haar verstoten heeft omdat ze niet langer wilde meedoen aan het verspreiden van haat. Dat gaf Fred Phelps en zijn vrouw toe: tja, zij is nu ook verdoemd, jammer, maar wij hebben gelijk.

En dan begrijp ik de rechtspraak in Amerika niet zo goed: Phelps heeft al een aantal processen gewonnen omdat hij belemmerd werd in het uitdragen van zijn “boodschap”. Eén zaak is uiteindelijk door de Supreme Court behandeld, waar 8 van de 9 rechters zich uitspraken voor het recht op vrije meningsuiting. Zo heeft hij vele honderd duizenden bij elkaar gesprokkeld in rechtzaken. Spenderen doen ze ook, bijvoorbeeld zeker 200.000 USD per jaar aan reis-
kosten. Ze trekken daarmee van hot naar haar, bijvoorbeeld ook naar Nederland bij begrafenissen van slachtoffers van de vliegramp in 2009, die ze verplaatst hebben naar de Turkse ambassade, toen ze hoorden dat het bijna allemaal “Turkse” slachtoffers waren.

De conclusie die je onwillekeurig trekt is dat niemand de hemel verdient, behalve dan, (ja, u raadt het al) de familie Phelps. Het “mijn huis heeft vele woningen” wordt wellicht door hen uitgelegd als we hebben daar allemaal een eigen huis dat we niet behoeven te delen en er is zelfs nog plaats over voor verdere nakomelingen van Phelps, want daar houdt de clan zich met veel verve mee bezig!

Wat een land is dat toch: Amerika. Onder de vrije meningsuiting, die verankerd ligt in de grondwet, kan bijna alles. Zo vond Terry Jones in zijn kleine kerk in Florida dat de koran schuld had aan de verspreiding van terrorisme, misdaden tegen de menselijkheid, vervolging van minderheden, enz. Hij wilde als teken een koran verbranden. Obama, Hillary Clinton en de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan hebben in eerste instantie de man gesmeekt het niet te doen, maar op 20 maart deed hij het toch na een 4 uur durend “proces”. De gevolgen: vele tientallen UN militairen vermoord of gewond. En het kan zo maar gebeuren dat die man dan zijn schouders optrekt. Hij zou eens moeten nadenken over de mogelijke vloek: ”hun bloed kome over hem en zijn volgelingen”. Op Goede Vrijdag wil hij gaan betogen voor het islamitisch centrum in Dearborn, Michigan. Wel!

Na dit alles dacht ik: als ik in zo’n community met zo’n geloofsovertuiging zou moeten leven, dan werd ik meteen overtuigd atheïst!

Probus

16 april 2011
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.