VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Het verloren schaap Het verloren schaap

Niet lang geleden, het was begin september, was Jan’s preek gebaseerd op Lucas 15 en meer in het bijzonder op de gelijkenis van het verloren schaap en hoe blij die herder was dat hij het schaap weer terugvond! Jan vertaalde dat naar onze tijd en vroeg zich af of de kerkgangers (zijn schaapjes) ook zo nu en dan iets kwijt raken en dan enorm blij zijn als ze het terugvinden. Goedkeurend gemompel was het antwoord.

Zoals zo nu en dan gebeurt, en dat is beslist Jan’s schuld niet, dwaalden mijn gedachten af naar de haast ontelbare keren dat ik iets verloren dacht te hebben en weer terugvond. Heel vers in mijn geheugen lag het verlies van een 2 Euro munt, dat normaal in een daarvoor bestemd vakje in de auto ligt en gebruikt wordt voor het (tijdelijk) huren van een boodschappenkarretje bij een van de supermarkten. Die munt verdween plotseling, toen ik het inwendige van de auto bij een wasserette met zo’n enorme stofzuiger te lijf ging. Waarschijnlijk verdwenen in de slurf, zo dacht ik en niet meer recupererabel, zoals duidelijk vermeld is op de instructies van die industriële stofzuiger.

Als ik al eens iets verlies, dan denk ik altijd in eerste instantie aan mijn (katholieke) buurvrouw die zweert bij het aanroepen van Sint Anthonius. Zij zegt dat ze daar enorm veel baat bij heeft, en vertelt me dan omstandig dat ze regelmatig haar sleutels kwijt is, Sint Anthonius aanroept en ze dan weer vindt. Omdat zij zoveel succes heeft met het aanroepen van deze heilige, begin ik daar ook altijd mee, onder het motto “baat het niet, het schaadt ook niet”. Meestal gebeurt er niets, waarschijnlijk omdat ik als protestant onvoldoende in de hulp van Sint Anthonius geloof. Ook vermeldenswaard is dat zij een beeldje van deze heilige in haar kamer heeft staan en dat heb ik niet. Dat zou dus misschien ook wel kunnen helpen.

Ik was die munt al lang vergeten toen ik in onze eigen garage de auto aan het “kuisen” was. Plots lag er een 2 Euro munt onder het matje toen ik met mijn eigen stofzuiger bezig was. Ik zag het direct, maar ik was weer te laat: het was ook al opgeslurpt. Maar omdat het onze eigen stofzuiger was en er geen bijzondere instructies waren, heb ik de stofzak geleegd en jawel, de 2 euromunt kwam te voorschijn! De lezer kan zich best voorstellen hoe blij ik was. Omdat het zaterdag was, heeft die munt, ter voorbereiding op de zondag, de volgende dag een goede bestemming gevonden in de extra collecte.

Een andere keer deed ik op de fiets een aantal boodschappen. Eerst naar de droogkuis, en daarna naar de juwelier. Ter verduidelijking: Het ging niet om de aankoop van juwelen voor Johanna, maar heel simpel om een nieuw batterijtje voor mijn horloge. Het volgende bezoek was de schoenmaker voor een eenvoudige reparatie van mijn schoen. Tenslotte naar de computer specialist omdat mijn draadloze muis niet meer werkte. Groot was mijn verbazing toen ik ontdekte dat de muis niet meer in de bagagetas zat. De enige mogelijkheid was dat die in mijn schoen bij de schoenmaker was achter gebleven. Dus weer terug. De vrouw van de schoenmaker keek verschrikt op toen ik haar vertelde dat er waarschijnlijk een muis in de schoen zat die ik zojuist had afgeleverd. Ik stelde haar gerust dat het niet ging om een levende muis, maar ze vond wel dat ik zelf wel zou moeten checken of hij er nog in zat. En jawel, de muis kwam tevoorschijn! De schoenmaker en zijn vrouw keken me hoofdschuddend aan toen ik een juichkreet slaakte. Zo blij was ik dat ik die muis had teruggevonden.

Wat ik het meest kwijt raak, en daar schaam ik me eigenlijk wel een beetje voor, is de kluts. Gelukkig behoef ik meestal niet zo lang te zoeken om die terug te vinden.

Toen ik weer “bij de les” kwam, was Jan al bijna aan het einde van zijn preek en eindigde hij met de toepassing van de gelijkenissen van het verloren schaap en de vrouw die een drachme verloor en weer terugvond: vreugde onder de engelen als één zondaar tot inkeer komt. Daarmee kon ik het dan weer doen die volgende week.

Probus

10 oktober 2010
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.