VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Santiago de Compostela Santiago de Compostela

De voorbereiding voor een column in de Kapelbode is heel simpel: gewoonlijk komt er een onderwerp spontaan opborrelen. Het krijgt dan gedurende een paar weken gestalte; het is een soort rijpingsproces, net zoals dat met druiven of kaas gebeurt. Op het toppunt van rijping, (het moment dat de wijnboer gaat oogsten en de druiven beginnen te fermenteren) gaat bij mij een belletje rinkelen dat me zegt eens achter de computer te gaan zitten en het verhaal te schrijven. Dat gebeurt dan meestal spontaan.

Zo is het deze maand ook gegaan. Vroeger dan anders (augustus had immers geen “eigen” kapelbode) had ik al de contouren van een stukje in mijn hoofd en was van plan het “voortijdig” te gaan schrijven, toen ik op zondag 8 augustus op andere gedachten werd gebracht door een opmerking van Alice Bakker. Zij vroeg me of ik het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela kende en stopte me literatuur in mijn handen. Toen ik dat vluchtig bekeek, nam ik het besluit mijn bijna rijpe stukje in de koelkast te stoppen (het blijft dan langer goed) en het voor een volgende maand te bewaren. In plaats daarvan dus een stukje over dat merkwaardige fenomeen, dat mensen ertoe aanzet te voet of per fiets de tocht te maken naar Santiago de Compostela, onderweg het prachtige lied zingend:

Aqui me encuentro
Legos de mi patria
Por los caminos de dios
La senda es larga y me siento cansado
Pero sé lo que busco yo

Ik hoor dit klankrijke mooie Spaanse lied al, waarvan de vertaling eigenlijk niet zo kleurrijk is, maar toch:

Hier ben ik dan
Ver weg van mijn thuisland
Op weg naar God
De weg is lang en ik voel me moe
Maar ik weet wat ik zoek.

Alles wat ik nodig heb, draag ik op mijn rug
En de waarde daarvan is heel klein
Ik heb geen goud, geld of zilver op zak
Maar ik weet wat ik zoek.

Rijk aan glimlachen, ben ik
Rijk aan vrienden, ga ik
Een miljonair in liefde
Op weg naar Santiago, voel ik me belangrijk
Want ik weet wat ik zoek.

Jacobus was één van de eerste volgelingen van Jezus, die, althans volgens het verhaal, in Spanje de blijde boodschap bracht. Later stierf hij de marteldood in Palestina en zijn lichaam zou zijn begraven in Spanje na een wonderbare tocht over zee. Meer dan 1000 jaar geleden ontstond de cultus voor de heilige Jacobus en de belangstelling is de afgelopen 50 jaar alleen maar toegenomen. Elk jaar gaan duizenden pelgrims de lange tocht maken; vaak niet uit verering voor Jacobus, maar uit een drang naar loutering en een zoeken naar zichzelf.

Voor velen van de lezers, wellicht op een enkele uitzondering van een jonge “gast” na, zal een tocht naar Santiago de Compostela een visioen blijven, maar er is een andere mogelijkheid om er iets van te beleven. Het Vlaams genootschap van Santiago de Compostela bestaat in 2010 25 jaar! De organisatie heeft ter gelegenheid van dit feit een Jacobskerkenpad samengesteld. Het omvat 18 kerken in Vlaanderen, en begint in Brussel en gaat via Leuven, St. Truiden, Maaseik, Eversel, Kapellen, Kemzeke, Gent, Brugge, Ieper, weer terug naar Brussel. De kerken hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal te herkennen aan de Jacobsschelp.

Hoewel Kalmthout vroeger een Sint-Jacobskapel had, is er in het arboretum alleen maar een gedenkplaats met klok over en gaat de tocht daar niet langs.

Natuurlijk kan je die etappes te voet afleggen; dat was georganiseerd in de periode van 18 juni tot 25 juli, dus al weer achter ons. Maar wat is er op tegen die tocht op je gemak eens op de fiets of per auto te maken? Ik denk dat je daarmee ook iets van de sfeer van Santiago de Compostela proeft en beleeft. Voor hen die dit aanspreekt, hierbij een kaartje met een overzicht van de etappes van het Jacobskerkenpad.

Probus

16 augustus 2010

Ps: op www.compostelagenootschap.be meer details. Klik op jubileumjaar, dan jacobskerkenpad en daarna etappenoverzicht. Je hebt dan de mogelijkheid de kaart van de etappes te vergroten.

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.2368154
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.