VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Noodgedwongen Noodgedwongen

De vorige maand heb ik als Probus mijn plicht verzaakt: vele lezers zullen dus zijn stukje hebben gemist. Dat is niet met opzet gebeurd, maar het was het gevolg van een misverstand: ik had me vergist in de datum. Ik kon nog net de etiketten op tijd aanleveren bij Annie van der Wel, kreeg van haar wel twee uur om mijn stukje te schrijven, maar dat was toch iets te weinig. Johanna moest toen opmerken dat ik oud begin te worden. Niet leuk als zoiets je gezegd wordt, maar zoals gewoonlijk heeft ze het wel bij het rechte eind.

De extra tijd die ik kreeg heb ik natuurlijk goed gebruikt. Zo kon ik me verdiepen in een relaas over opgravingen in Zuid Afrika, waar Lee Berger en zijn team van wetenschappers een skelet hadden gevonden van 1,8 à 1,9 miljoen jaren oud. Een naam heeft het nog niet gekregen, maar het leek wel veel op dat van de Australopithecus Lucy, 3,2 miljoen jaar oud. En ja, het had aapachtige kenmerken, zoals lange armen om in bomen te klimmen. De schedel had echter ook duidelijke Homo trekjes, zoals kleine tanden, platte zijkant van de schedel en een neus die al een beetje op die van ons lijkt. Of we het nu leuk vinden of niet, het bewijs dat wij van de aap afstammen wordt steeds weer bevestigd.

Hoe moet die Lee Berger zich gevoeld hebben toen hij die 1,8 miljoen jaar oude schedel in zijn handen had, het om en om keerde en er vol bewondering en eerbied naar staarde. Ik was bijna jaloers dat ik die schedel ook niet eens even mocht vasthouden. Nee, dat zat er helaas niet in. Wat wel regelmatig gebeurt is dat ik een woord in mijn handen neem, dat om en om draai, soms liefkoos, het knuffel en kneed om het goed te begrijpen. Zo kan ik uren zitten zonder dat ik het woord ook maar één ogenblik uit mijn handen laat. Lukt het me niet om het te doorgronden, wat gelukkig niet zo veel gebeurt, dan gooi ik het uit frustratie weg.

Soms ook neem ik een woord in mijn mond om het te proeven. Dan kan het gebeuren dat ik het in mijn mond laat rondwalsen, zoals je dat doet met het proeven van een wijn. Dat roept dan prachtige herinneringen en gedachten associaties op. Het proeven houdt ook kauwen in; vooral dat deel van het proces leidt meestal tot het ultieme oordeel: als ik het begrijp en goed doorgrond, dan komt er een gelukzalig gevoel over me. Maar soms leidt dat proeven tot het tegenovergestelde, het woord smaakt niet, ik kan het niet goed omschrijven of ik begrijp het niet en spuug het dan maar uit.

Zo zat ik bijvoorbeeld onlangs met het woord “noodgedwongen” in mijn handen. Dit woord intrigeerde me en ik heb het dan ook lang in mijn handen rondgedraaid, gekneed, in mijn mond geproefd tot ik het begon te begrijpen. Het betekent zoiets als onvrijwillig, door de nood of omstandigheden gedwongen, geen alternatief meer ziend, onontkoombaar.

Onlangs viel mijn oog op dat woord “noodgedwongen” in het verslag van de bestuursraad over het jaar 2009: “Noodgedwongen door een enkelvoudige kandidaatstelling werden enige kandidaten gekozen”. Wat noodgedwongen, zo dacht ik. Dat was toch niet door de nood gedwongen? Willen we dan zo nodig kiezen uit twee of meerdere kandidaten voor een functie in welke raad dan ook, of het de kerkenraad, de bestuursraad of de raad van bestuur is? Hebben we dat al niet een groot aantal jaren geleden afgezworen? Wat te denken van een kandidaat die niet gekozen wordt, terwijl hij of zij zich echt bereid verklaard heeft een functie te aanvaarden? Een klap in het gezicht, zoals we dat indertijd een paar keer hebben meegemaakt. Laten we toch blij zijn als iemand iets voor onze gemeente wil doen. Hij of zij moet dan aanvaard en niet gekozen worden!

Ik weet dat mijn goede vriend Harry daar indertijd enorm tegen gefulmineerd heeft. Hij dacht werkelijk dat dit fenomeen ten grave gedragen was, maar nee, het komt weer op. Voordat het verder wortel schiet, met wortel en pen verwijderen, dat is mijn advies!
Dit moest me toch wel even van het hart, waarvoor verschoning.

Probus

14 mei 2010
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.