VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Lang zullen we leven Lang zullen we leven

Onder deze titel verscheen in diverse kranten en tijdschriften een rubriek over de mogelijkheid en zelfs waarschijnlijkheid dat nog in dit millennium de mens de magische leeftijd van 500 jaar zou kunnen bereiken en daarna crescendo op zou gaan naar de 1000. Het waren niet de eerste de beste geleerden en wetenschappers die dit schreven, maar het moet wel gezegd worden dat de bakernat van deze onderzoekers in Engeland te vinden is; daar komen, zoals de lezer direct en indirect weet via kleinkinderen, nog meer baanbrekende vertelsels vandaan, zoals de avonturen van Harry Potter.

Hoe het ook zij, de voorwaarde is wel dat we eerst alles wat met veroudering te maken heeft en uitloopt op de dood, eens en voor goed de baas worden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik van ganser harte hoop dat dit proces iets langzamer zal gaan verlopen, want de gevolgen zijn niet te overzien. Stel je eens voor dat de vakbonden dan overgehaald moeten worden om in te stemmen met het optrekken van de pensioenleeftijd naar bijvoorbeeld 100 jaar, en later naar 200 en meer. Anders gaat het pensioenstelsel, dat nu al staat te wankelen, dan helemaal onderuit, om het woord failliet maar niet te gebruiken. Jongerius van het FNV in Nederland en bijvoorbeeld Luc Cortebeeck van het ACV in België, zal ik een kopietje sturen, want zij hebben het zo druk met fulmineren tegen een mogelijke verlaging van pensioenen en het optrekken van de pensioenleeftijd, dat ze dit vast niet hebben gelezen.

Wat we zullen beleven is bijvoorbeeld dat de mens tot op heel hoge leeftijd moet blijven werken en sporten; fitness clubs worden dan vanzelfsprekend opgenomen in het ziekenfondspakket. Toch kan ik me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat de mens van 80 jaar er 500 jaar later nog precies eender uit zal zien. Nee, rimpeltjes zullen er niet meer zijn, want een antwoord om het ouder worden van de huid te stoppen, komt er beslist wel. Maar hoe zou het zitten met het krimpen, het heel langzaam kleiner worden bij het klimmen van de jaren? Osteoporose is natuurlijk ook al opgelost, maar blijft men toch niet een beetje krimpen? Ook opgelost of toch niet helemaal? Wat zal je dan een verschil gaan zien in de samenstelling van de mensheid. Aan de ene kant wordt de jeugd steeds langer, er zullen reuzen zijn van 2,50 meter, maar aan de andere kant zullen we dwergen gaan zien die, weliswaar met ferme tred, met kleine pasjes naar het einde toelopen.

Ik heb altijd geloofd dat die enorme leeftijden in het oude Testament, en met name in Genesis, niet juist konden zijn; wellicht rekende men toen in maanden en noemde die jaren, of zoiets, zo dacht ik. Maar het artikel van Aubrey de Grey heeft me op andere gedachten gebracht. Als we nu binnenkort mensen van 500 jaar en meer op aarde hebben, waarom zou het toen ook niet mogelijk geweest zijn? Per slot van rekening was alles toen puur en pril en kende de mens geen degeneratie en ook niet die nare ziektes die in de loop van de eeuwen de kop hebben opgestoken.

Dus is het best mogelijk dat Methusalem 969 jaar is geworden en dan is er nog een hele rits nakomelingen die weliswaar geen 900, maar toch de respectabele leeftijd van 500-700 hebben bereikt. Toch is er wel iets wat mij opgevallen is: de leeftijd nam met het voortschrijden van de geslachten wel af en een ander fenomeen is dat de man aanvankelijk op hoge leeftijd kinderen verwekte. Zo was Adam al 130 jaar toen hij Set verwekte, waarna hij nog 800 jaar verder leefde. Set kreeg zijn eerste zoon Enos toen hij 105 was, kreeg daarna nog vele zonen en dochters en leefde in totaal 912 jaar. Enos werd maar 905 jaar en verwekte Kenan toen hij 90 was. Daarna kwamen Kenan, Mahalelel, die pas 65 was toen hij vader werd van Jereo. Diens zoon Henoch was ook 65 toen hij vader werd van Metusalach of ook wel Methusalem. We zien dus dat de leeftijd van de verwekkende man uiteen loopt van 65 tot 180 jaar, althans tot we bij de uitzondering Noach terecht komen: die al 500 jaar was toen zijn eerste zoon Sem geboren werd. (Je zal toch zo’n oude vader hebben!) Of het nu met alcohol te maken heeft weet ik niet, maar na Sem, Cham en Jafet ging het bergafwaarts: men werd steeds jonger vader en men stierf steeds jonger. De kleinzoon van Sem, Selach was bijvoorbeeld maar net 30 jaar en werd slechts 403 jaar. En daarna duurde het maar enkele generaties tot de man al op 150- 200 jarige leeftijd kwam te sterven. Wat een snelle aftakeling! Toch vraag ik me af hoe dat geweest moet zijn om zo oud te worden?. Voldoende nakomelingen om je te verzorgen waren er wel, daar had de man wel op ingespeeld en voldoende leeftijdgenoten om samen op een bankje van de oude dag te genieten waren er ook wel, maar toch?

Over de vrouwen weten we niets, behalve dat Sara op hoge leeftijd zwanger werd, toen Abraham bijna 100 was en zichzelf al een heel oude man vond. Maar laten we rustig aannemen dat zij een uitzondering was en dat de vruchtbare leeftijd toen niet veel anders is geweest dan nu! Na Genesis, lezen we echter niet veel meer over leeftijden.

Tot nu dan! Maar ik moet wel zeggen dat zo’n hoge leeftijd me met enige angst vervult. Het visioen van een 500 jarige mens blijft me dan ook achtervolgen en dan komen er natuurlijk een aantal vragen op. Hoe zou dan bijvoorbeeld de samenstelling van de mensheid zijn en hoe zou de mens er dan zelf uitzien? Als één ding hetzelfde blijft: dat de man kinderen verwekt tussen de 20 en 50 jaar en de vrouw niet meer na 45 jaar zal baren, dan heb je met het klimmen van de jaren een groeiende schare van nakomelingen die je komen feliciteren met je verjaardag. Want, schrik niet: als één generatie 30 jaar is en men steeds 2 kinderen krijgt, dan zijn dat na 500 jaar 130.000 nakomelingen! De grootste zaal afhuren om iedereen te ontvangen, zal te klein zijn voor die meute, tenzij men het verdeelt over bijvoorbeeld 7 dagen. Nooit aan gedacht?

Wel, we hebben nog wel de tijd om er aan te wennen, maar laat het beslist niet gebeuren zolang vreselijke ziektes als Altzheimer en Parkinson niet overwonnen zijn. Wat dat betreft zal de kreet “lang zullen we leven” nog wel even uitgesteld worden, hoop ik. Maar je weet het maar nooit!

Probus

20 maart 2009

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.