VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Amerika Amerika

Net zoals Prikkebeen eens regelmatig deed, ben ik dit jaar weer met mijn Johanna naar Amerika gegaan, zij het niet per schip, maar wel via het sneltransport van deze tijd. Naar Amerika, het land waaraan ik veel goede herinneringen bewaar. Maar zoals altijd zijn er dingen die me treffen en soms valt mijn mond open van verbazing bij het horen, lezen of zien van iets bijzonders. Dan is Amerika niet alleen het land met ongelooflijke mogelijkheden, ruimte, prachtige natuur, aardige mensen en ga maar door, maar ook het land met zijn tekortkomingen, armoede, slechte gezondheidszorg voor de armen, een lage tolerantiegraad en een groot patriottisme.

Dat laatste was er al altijd; Amerikanen zijn trots op hun land en daar is natuurlijk niets mis mee, maar accenten begonnen te verschuiven toen George W. Bush “zijn” oorlog tegen Irak begon. Democraten of gewone mensen die hier toen vraagtekens bij zetten, werden beschuldigd: ”als je tegen bent, dan ben je geen goede Amerikaan”. Zodoende durfden in het begin van deze eeuw maar weinig mensen voor hun “kritische” mening uitkomen. Dat dat later is veranderd heeft te maken met het van zijn voetstuk vallen van deze Bush: hoe lager iemand gewaardeerd is, hoe meer kritiek hij over zich heen krijgt. Maar het patriottisme teelt nog altijd welig, zij het nu op andere fronten. Daar wil ik een paar voorbeelden van geven.

Hoewel de Amerikaanse regering het verdrag van Kyoto niet ondertekend heeft, betekent het niet dat er vele fanaten in datzelfde land bezig zijn critici zwart te maken. Zij die durven stellen dat het voor de mensheid wellicht beter zou zijn de miljarden die uitgegeven gaan worden aan de verminde-ring van de CO2 uitstoot, aan te wenden om de armen van deze wereld een beter bestaan, gezondheid en vooral schoon water te geven, worden met hoongelach achtervolgd. Ze worden beschouwd als misdadigers: “climate denial is in a similar category to Holocaust denial” (Marc Lynas); ze wor-den vergeleken met Hilter, die eveneens de dood van miljoenen op zijn geweten had. Alles onder de noemer “ben je er niet voor, dan ben je onze vijand”.

Vooral in de strijd om het Presidentschap blijkt dat het patriottisme hoogtij viert. Zoals gezegd is er niets mis met patriottisme, maar wel als een bepaalde uitleg als absolute waarheid wordt beschouwd. De Republikeinse versie is meer gebaseerd op het verleden, de Democratische en liberale versie meer op de toekomst. Aan beide kanten wordt het gelijk opgeëist en wordt de ander in een kwaad daglicht gesteld. Degene die straks wint, heeft hopelijk de visie dat beide versies naast elkaar kunnen bestaan en dat men veel van de ander kan leren. We zullen zien!

Dat de kerken zich in dit gevecht niet onpartijdig opstellen bewijst een oproep van de christelijk-fundamentalistisch organisatie “Focus on Family”, die op haar website de gelovigen opriep om te bidden voor hevige stortregens tijdens de Democratische Conventie op 28 augustus, zo hevig dat paraplu’s niet meer helpen. Zo moet God voorkomen dat iemand president wordt die niet strijdt tegen abortus. Na hevige protesten is deze oproep van de site gehaald en verontschuldigde men zich door te zeggen dat het om een grap ging. Maar toch zet het je aan het denken!

Nee, dan liever een berichtje over de “New Direction Christian Church”in Memphis, Tenn, gelezen in Time Magazine van Juli. De predikant van deze kerk Stacy Spencer en zijn vrouw raden de gemeente aan meer sex te bedrijven, zich natuurlijk baserend op de bijbel, waarin God gezegd zou hebben:” Just do it”, compleet met (ook natuurlijk) een groot aantal bijbel citaten, waaronder een psalm van Salomo 2:3 (niet kunnen vinden) en 1 Korintiërs 7. Andere kerken gaan nog iets verder. In Tampa bijvoorbeeld, waar ze een 30 Day Sex Challenge organiseren “with God’s blessing”. Veel kerken hebben al afgevaardigden gestuurd naar Tampa, bang als ze zijn te laat te komen. Dan is er nog een grote hoeveelheid leesvoer voor belangstellenden en agenda’s om de ervaringen (liefst dagelijks) op te schrijven. Verschillende van deze dagboeken zijn inmiddels al gepubliceerd. (voor belangstellenden heb ik een lijst met publicaties beschikbaar). Een reporter die op onderzoek uittrok, noteerde wel dat de leeftijd van de participanten tussen 20 en 40 jaar lag, wat ook gold voor de predikanten. Gegevens over andere leeftijdsgroepen waren helaas niet beschikbaar. Geen conclusies dus en zeker geen voorbarige!

Enfin, zo zie je, naast het afsmeken van een overvloedige regen voor Barack Obama is er ook nog iets voor de gewone mens en dat alles met toestemming van God! Kan de lezer zich voorstellen dat ik soms verdwaasd rondloop in dat multiculturele, multireligieuze, patriottische, tegenstelling rijke, fantastische, maar soms ook ondemocratische Amerika?

Probus

23 augustus 2008
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.