VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
De Calvery Church in Charlotte NC De Calvery Church in Charlotte NC

16 november 2013

Toen Johanna en ik in oktober in Amerika waren, konden we vanzelfsprekend de verleiding niet weerstaan om op een stralende zondagmorgen een kerkdienst bij te wonen. Niet zo maar gaan naar de een of andere kerk, want in Amerika moet je eigenlijk een hele dag bezig zijn om je keus te maken, zeker als je in een grote stad bent. En dat waren we: in Charlotte, NC, een stad met ca. 800.000 inwoners en waarschijnlijk vele honderden kerken. Het is net als in een ouderwetse snoepwinkel: moeilijk om je keuze te maken. We hebben het ons gemakkelijk gemaakt en kozen voor een “non-denominational en multi-generational congregation” de Calvary Church, waar iedereen welkom is, blank of zwart, episcopalian, presbyterian, katholiek, enz.
 
Eigenlijk was het een soort Olijftak in het groot. Waar wij gemiddeld maar 55 bezoekers hebben op een doorsnee zondag, biedt de Calvary plaats aan 2000 mensen. En reken er maar op dat die er waren. Het parkeerterrein is zo immens groot, dat je minstens 5 minuten moet lopen voor je bij de ingang van de kerk bent. Je bent in Amerika en dan sta je natuurlijk niet verbaasd dat alles veel groter is dan bij ons.
 
Deze kerk staat ook wel bekend als de Kathedraal. Je kan er niet omheen dat de aanblik heel indrukwekkend is, zoals de foto hieronder laat zien. Alleen is het niet meer dan een façade, waarbij je je afvraagt of die wel bestand is tegen een reuze storm, zoals ze in de Filipijnen gehad hebben. Men maakt zich daarover echter geen zorgen.
 
Dat was dan de buitenkant. Het interieur is, zoals te verwachten imposant. Stel je voor om 2000 mensen een plaats te geven en alles ordelijk te laten verlopen. Daarvoor hebben ze echter “ushers”, kerkleden die mensen naar hun plaats begeleiden. Gelukkig komen de kerkgangers niet allemaal gedurende de laatste 5 minuten binnen, maar gaat het heel geleidelijk. De “kleur” en dan bedoel ik de kleur van de kapsels, was beslist niet overwegend grijs. Nee, er waren juist veel jongeren in de kerk, met kinderen. Daar werd tijdens de dienst geen praatje mee gehouden, want dan zou de wanorde toeslaan. Nee, de kinderen werden al vanaf het begin afgezonderd en in kleinere ruimtes zoet gehouden. Het leek een beetje op de Hervormde kerk in Leidschendam, waar in de jaren’60 van de vorige eeuw de zondagsschool wel 6 klassen had!
 
Er was die zondag de doop van een meisje van  bijna 2 jaar met prachtige blonde krullen. De doopplechtigheid was sober, maar daarna ging de dienstdoende predikant Tim Hathaway (ze hebben er nog 4)  met het kind  dansend de kerk door. Omdat die  nogal groot was, duurde het een hele tijd voor hij weer terug kwam en de dopeling aan de enigszins verontruste ouders teruggaf. De congregatie scheen dit heel gewoon te vinden, dus is het misschien een stukje van de lokale folklore. Een idee voor Jan?
 
Het meest indrukwekkende  was het orgel, het “Calvary Grand Organ”, in grootte het 13de pijporgel ter wereld met een waarde van ruim $ 5 miljoen. Het kan zich bijvoorbeeld meten met het beroemde Mormon Tabernacle Organ in Salt Lake City. Het weegt  niet minder dan 80 ton en telt 11.4999 pijpen, variërend  van een limonaderietje tot pijpen van 14 meter lang!  Elke week wordt het orgel gestemd!
Dan het geluid, dat merkwaardig genoeg nauwelijks het gezang uit de 2000 kelen overstemde, want zo hoort het ook. Maar het was wel heel indrukwekkend. Vaste organiste is de frêle Elizabeth Hildebrand, die het orgel met handen en voeten heel behendig bespeelde.
Als iemand nog eens in Charlotte komt, moet hij of zij niet vergeten op een zondag de Calvary Church te bezoeken.
 
Probus                        16 november 2013
 

terug
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.653.0158
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.