VPKB Kapel De Olijftak, Brasschaat
 
 
Een column? Even voorstellen Een column? Even voorstellen

Onderstaande columns zijn prikkelende stukjes die niet alleen leuk zijn om te lezen, maar ook uitdagen om met elkaar in discussie te gaan. De columns zijn geschreven door een gemeentelid, onder zijn pseudoniem "Probus". Vanaf 2010 zijn ze allemaal op deze website opgenomen, maar van de periode 2000-2010 alleen zijn beste columns.

 
Angst Angst
19 mei 2015.

Een paar jaar geleden las ik een artikel over de demografische ontwikkeling van Europa. Op zich niets nieuws, want we weten allemaal dat we als maar ouder worden en steeds minder kinderen krijgen. Om een bevolking op pijl te houden heb je 2,1 kind nodig per koppel en in België zitten we maar op 1,2 voor de autochtone bevolking. Dat het echte cijfer 1,7 is (toch nog te weinig) komt omdat Belgen van allochtone afkomst meer kinderen krijgen en toevallig voornamelijk moslim zijn
lees meer »
 
Het einde? (2) Het einde? (2)
20 april 2015

In de afgelopen jaren hebben we de nodige eindtijdprofeten de revue zien passeren. Zo voorspelde Harold Camping het einde van de wereld op 21 mei 2011, wat hij later verschoof naar 21 oktober 2011, waarna het heel stil werd om Harold. Kort daarna hadden we de “profeet” Ronald Weinland, die zijn “eindtijd” van 26 mei 2012 overleefde, evenals zijn verschuiving naar 19 mei 2013.
lees meer »
 
Het einde? (1) Het einde? (1)
20 februari 2015.

De wereld staat op z’n kop: neem de conflicten in Ukraine, de opmars van IS of Boko Haram op vele fronten en in vele landen. Die gaan gepaard met de meest afschuwelijke misdaden, compleet met onthoofdingen en levend verbrandingen. En dan heb ik het nog niet gehad over de financiële situatie in de wereld.
lees meer »
 
Extremisme Extremisme
15 januari 2015

De afgelopen weken stonden in het teken van de aanslagen in Parijs op de staf van  het satirische blad Charlie Hebdo en de verijdelde aanslagen door terroristen in Verviers. Veel mensen houden hun hart vast dat dit maar het begin is. We voelden ons eigenlijk heel veilig: het geweld vond in het Midden Oosten en in Afrika plaats, en dat is toch wel ver van ons bed, niet waar?
lees meer »
 
Israël versus Palestina Israël versus Palestina

23 november 2014

In het september nummer van “Bijbel Vandaag” schreef Rudy van Moere een artikel onder de titel “Geweldloze God, geweldloos Israël”. Hij maakt daarin komaf met de algemene opvatting van veel christenen dat het Oude Testament een heel gewelddadig boek is, vol strijd en gruwelijke strijdtonelen. En onderstreept dat met veel voorbeelden.
lees meer »
 
Vandaag Vandaag

20 september 2014 

Ieder mens slaakt wel eens de verzuchting: “Had ik dat toch maar eerder gedaan”. Als je jong bent zijn er zeeën van tijd om iets later nog wel eens te doen. Het vooruitschuiven van een project naar de toekomst gebeurt dan immers aan de lopende band. Je staat er niet echt bij stil, vooral als de urgentie niet zo groot is. 
lees meer »
 
Een steen in de vijver Een steen in de vijver

18 augustus 2014

Op 10 mei 1940 staken de Duitsers de grens over om Nederland in te lijven in het Groot Duitse Rijk. Het zou een fluitje van een cent zijn, maar het viel hen toch wel tegen, want het Nederlandse leger bood veel tegenstand. Daarom besloten de Duitsers dat Nederland gedwongen moest worden te capituleren.
 
lees meer »
 
Moderne slavernij Moderne slavernij

17 juni 2014

Laten we eerst eens kijken naar de definitie: “ Slavernij is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een andere persoon. De persoon die het bezit is, wordt slaaf genoemd” of  zoals de van Dale het zegt: “persoonlijke onvrijheid met gemis van burgerlijke en staatkundige rechten”. 
lees meer »
 
Geluk Geluk

20 mei 2014

In de kapelbode van juli 2010 heb ik al eens geschreven over “geluk” en er enige filosofische gedachtenkronkels aan gewijd. Sindsdien is het onderwerp niet in de vergetelheid geraakt, niet bij mij, noch bij de mensheid in het algemeen en zeker niet bij de wetenschappers, want die willen immers alles doorgronden.
 
lees meer »
 
Ongelijkheid Ongelijkheid
22 maart 2014

Weer zo’n modewoord, dat je te pas en te onpas tegenkomt. Of het nu gaat om de kansen op de arbeidsmarkt voor autochtonen en allochtonen of de inkomenskloof tussen rijken en armen, steeds wordt dit woord tevoorschijn gehaald. Het heeft een beschuldigende gevoelswaarde gekregen, zoiets van “er is iets grondig mis”.
lees meer »
 
De Bijbel als beleggingsgids De Bijbel als beleggingsgids
16 januari 2014
In de Tijd van 7 december 2013 stond een analyse van Jan Longeval, lid directiecomité van de Bank DeGroof met als titel:” De Bijbel is een goede beleggingsgids”. Hij stelt dat er niet minder dan 2.650 teksten in de bijbel staan over geld en bezit. Hoe hij aan dat aantal gekomen is, weet ik niet, maar waarschijnlijk heeft hij niet zelf zitten turven.

 
lees meer »
 
Het "Hiernamaals" Het "Hiernamaals"

20 december 2013

Het “Hiernamaals“

De titel kwam als vanzelf toen ik afgelopen dinsdag naar het interview keek van Ivo Niehe met Eben Alexander. Ik heb niet het hele gesprek gevolgd, want ik was bezig met kerstpost; via het antwoordapparaat kwam een berichtje binnen van Jurrien, die meende dat ik dit interview wel interessant zou vinden. Dat was het beslist. En vele lezers met mij, daar ben ik zeker van.
 
lees meer »
 
De Calvery Church in Charlotte NC De Calvery Church in Charlotte NC

16 november 2013

Toen Johanna en ik in oktober in Amerika waren, konden we vanzelfsprekend de verleiding niet weerstaan om op een stralende zondagmorgen een kerkdienst bij te wonen. Niet zo maar gaan naar de een of andere kerk, want in Amerika moet je eigenlijk een hele dag bezig zijn om je keus te maken, zeker als je in een grote stad bent. En dat waren we: in Charlotte, NC, een stad met ca. 800.000 inwoners en waarschijnlijk vele honderden kerken.
lees meer »
 
50 jaar Kapel de Olijftak 50 jaar Kapel de Olijftak

22 september 2013

 

Dit afgelopen weekend heeft Probus ook acte de présence gegeven tijdens de festiviteiten rondom het 50 jarig bestaan van de Olijftak. Bescheiden als hij is, heeft hij, zoals gebruikelijk, vanuit de coulissen mee-gekeken en aandachtig zijn oor te luisteren gelegd. Onder de indruk is een “understatement”: het was in één woord geweldig, hartverwarmend. 

lees meer »
 
God als scheidsrechter? God als scheidsrechter?

15 augustus 2013

Alice Bakker gaf enige tijd geleden aan een gemeentelid het geschriftje “ Een land geboren uit gebed” van Alex van Vuuren, geschiedkundige en thans office manager bij de stichting “ Schreeuw om leven”. De ondertiteling luidt: “De wonderlijke wording van Nederland 1567-1598. Dat gemeentelid wist er niet zo veel raad mee en gaf dit aan mij door om mijn licht er eens over te laten schijnen. Van dat licht moet de lezer zich niet te veel voorstellen, maar ik heb het toch wel bestudeerd en geanalyseerd. 

lees meer »
 
Big Brother Big Brother

20 juni 2013

Dat men langzamerhand veel over ons weet, is natuurlijk bekend. Het is wel een sluipend proces geweest dat vele jaren geleden begonnen is met bijvoorbeeld volledige informatie over jouw persoonlijke gege-vens, via informatie over je (vele) klantenkaarten tot het veelvuldig gebruik van Google, Twitter, Face-book, You Tube en ga maar door. We zijn er aan gewend geraakt dat veel gegevens gebruikt worden om bijvoorbeeld

lees meer »
 
De omgekeerde toren van Babel De omgekeerde toren van Babel

21 april 2013

Ruim 50 jaar geleden was ik in Irak voor zaken en op een weekend vond ik dat het bezoeken van de toren van Babel een goede tijdpassering zou zijn. Bekend was dat die toren in de buurt van Mosul lag, maar toen ik daar inlichtingen ging inwinnen, kreeg ik de indruk dat er wel 10 torens of liever gezegd ruines van de toren van Babel waren. En overal waren er gidsen die me er wel eens even naar toe wilden brengen. 

lees meer »
 
De profeet Ronald Weinland De profeet Ronald Weinland

16 februari 2013

Zoals ik in de vorige kapelbode schreef is Ronald Weinland na ruim 1900 jaar in 1997 als de allerlaatste profeet door God aangesteld. Althans dat zegt hijzelf en het wordt door zijn volgelingen volmondig beaamd. In principe is alles mogelijk, ook als er plotseling een nieuwe profeet opstaat.

 

lees meer »
 
De wereld is weer niet vergaan De wereld is weer niet vergaan

20 januari 2013

Op 21 december 2012 is het toch weer niet gebeurd: de wereld zoals wij die kennen is blijven bestaan. Maar ongeveer 10% van de mensheid was ervan overtuigd dat het einde der tijden zou samenvallen met het einde van de Maya kalender. In het Franse dorpje Bugarach in de Languedoc waren de nodige pelgrims al samen gekomen om dat einde mee te maken. Of om er zeker van te zijn dat zij de eersten zouden zijn die met een ufo naar een andere planeet zouden worden overgebracht

lees meer »
 
Het evangelie volgens Maria Magdalena-2 Het evangelie volgens Maria Magdalena-2

14 december 2012

Maria was ineens het middelpunt geworden en alle aandacht ging naar haar uit; niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar ook uit een gevoel van argwaan: “wat moet deze vrouw ons gaan vertellen?”
Petrus zei tegen Maria : "Zuster, we weten dat de Verlosser meer van jou gehouden heeft dan van andere vrouwen. Zeg ons de woorden van de Verlosser zoals jij je die herinnert, die jij kent maar die wij niet kennen en die we ook nog niet hebben gehoord."

lees meer »
 
Het evangelie volgens Maria Magdalena-1 Het evangelie volgens Maria Magdalena-1

21 november 2012

We hebben allemaal wel eens gehoord van dit evangelie, maar het is niet iets waarmee de kerk te koop loopt, zeker niet de Rooms Katholieke kerk. Toch heeft nieuwsgierigheid mij er toe gebracht er eens iets meer van te weten te komen. 

lees meer »
 
Rijk zijn Rijk zijn

20 oktober 2012

Wat een subjectief begrip is dat eigenlijk ‘rijk zijn’! En bovendien, wat bedoelt men eigenlijk als je ‘rijk’ zegt? Voor de meeste mensen heeft het iets met geld te maken, en vaak ook nog eens hoeveel men heeft. De een is tevreden met weinig en de ander ontevreden met veel. En het gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’ houdt voor een heleboel mensen geen steek, maar voor sommige wel.

lees meer »
 
Een dag in Toscane Een dag in Toscane

14 juli 2012

Toen ik vanmorgen de achterdeur van ons tijdelijk buitenverblijf in Buonconvento opende werd ik begroet door een stralende zon en een intens blauwe hemel en naar beneden kijkend door een adder die me wantrouwig aankeek. 

lees meer »
 
Verkiezingen Verkiezingen

21 mei 2012

Het woord en begrip staan weer in het middelpunt van de belang-stelling. Het hangt er wel vanaf welk land je op de korrel neemt, maar feit is dat we er bijna dagelijks mee te maken hebben.

lees meer »
 
Ambtenaren Ambtenaren

8 maart 2012

Ik denk dat veel van mijn tijdgenoten wel eens gedacht of verzucht hebben: “ik had best iets anders in het leven gedaan willen hebben, een ander beroep, of een andere job” of “ik had eigenlijk iets anders willen studeren”.

lees meer »
 
Leviticus over slaven en vrouwen Leviticus over slaven en vrouwen

8 februari 2012

Een poosje geleden las ik een artikel van een historicus over slavernij. Hij was een expert op het thema ”slavernij in de 17de eeuw”. Dat was wel te merken, want hij had zich zo vastgebe-ten in deze periode, dat hij het perspectief van slavernij in de context van de wereld-geschiedenis uit het oog verloren had.

lees meer »
 
Wie is Probus nu eigenlijk? Wie is Probus nu eigenlijk?

15 januari 2012

Nadat ik ruim 10 jaar regelmatig een column schrijf in de kapelbode, dacht ik zo dat het tijd werd iets van de sluier op te lichten over die naam “Probus” en waarom ik die inder-tijd geadopteerd heb. Hij is niet aan mijn brein ontsproten, want daarvoor heb ik niet vol-doende fantasie, maar ik heb deze naam eenvoudig “geleend”

lees meer »
 
Jezus in Amerika-2 Jezus in Amerika-2

18 december 2011

Zoals ik de vorige maand al schreef, moest dit tweede deel plaats maken voor ”een talent”, want uiteindelijk is dat voor ieder mens persoonlijk belangrijker dan wat in Amerika gebeurt; de micro wereld versus de macro. Althans, zo zou men kunnen denken. Niettemin is, wat in Amerika plaats vindt en heeft plaats gevonden, iets waar we ons als mensen zorgen over kunnen maken. 

lees meer »
 
Een talent Een talent

18 november 2011

De lezer die uitzag naar het tweede artikel over “Jezus in Amerika” moet ik teleurstellen. Dat komt volgende maand en is dan lectuur voor de laatste dagen van 2011 of de eerste van 2012. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en wat Probus eens belooft komt hij beslist (eens) na. De aanleiding voor dit uitstel is de dienst op zondag 6 november, waar de lector (zijn naam ben ik eerlijk gezegd vergeten) het bekende verhaal uit Matheus 25 voorlas over de man die op reis ging en aan een drietal dienaren talenten gaf en waarover Jan een heel goede preek hield.

lees meer »
 
Jezus in Amerika-1 Jezus in Amerika-1

18 oktober 2011

Op 14 september vertrokken Johanna en ik naar Amerika. Zoals te doen gebruikelijk gaan op reis altijd boeken mee en dus ook deze keer. De dag voor ons vertrek had ik het net uitgeko-men boek “Jezus in Amerika” van Geert Lernhout gekocht, toepasselijk als je naar dat land gaat met zoveel diversiteit, zo dacht ik. 

lees meer »
 
Displaced persons Displaced persons

18 augustus 2011

Er was eens een tijd dat de wereld er heel ordentelijk uitzag. Dat was zeker zo in het begin van de 20ste eeuw. Mensen werden geboren in een bepaald land, groeiden daar op, trouwden, kregen kinderen die daarna hetzelfde pad volgden. Waar je eens geboren was, bleef je, tenzij bijvoorbeeld hongersnood je noodzaakte je geluk ergens anders te gaan beproeven

lees meer »
 
Oikocredit doorgelicht Oikocredit doorgelicht

15 juni 2011

Nu dan iets anders dan het einde van de wereld, zoals voorspeld door Harold Camping, maar ook iets dat qua publiciteit dicht bij ons staat. We weten langzamerhand hoe de media omgaan met geruchten of verdachtmakingen. Als iemand een vinger wijst naar een Spaanse komkommer als mogelijke oorzaak van de EHEC bacterie, dan hebben alle komkommers in Europa het gedaan en eet niemand ze meer.

lees meer »
 
De wereld vergaat weer De wereld vergaat weer

21 mei 2011

Vandaag zou de wereld moeten vergaan. Althans volgens Harold Camping, een Amerikaanse radiodominee. Hij is bij deze voorspelling niet over één nacht ijs gegaan; nee, hij is er de afgelopen 70 jaar mee bezig geweest. Nu 89 voelt hij zijn eigen einde naderen en heeft hij dus een ferme streep gezet onder al zijn berekeningen en de wereld het grote nieuws laten weten dat het op de 21ste mei afgelopen zou zijn met de mensheid. Want dat zou dan de Dag des Oordeels worden.

lees meer »
 
Extreem christelijk fundamentalisme Extreem christelijk fundamentalisme

16 april 2011

Ik ben geen “zapper”, want dat is eigenlijk zonde van mijn tijd. Waarom zou ik aan de buis hangen en zoeken of er iets is dat me, misschien, aanstaat of aanspreekt. Nee, dat heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen TV kijk; er is immers veel te zien en te leren en soms kan het ook nog leuk zijn ook. Maar daarvoor zoek ik in de programma’s of er iets is dat me zou kunnen interesseren. 

lees meer »
 
Wetenschappers en de vrouw Wetenschappers en de vrouw

19 maart 2011

Vaak lees je “wetenschappers hebben vastgesteld dat….”. Zo’n zinnetje geeft aan dat de lezer zich niet moet afvragen of het wel waar is wat hij leest, maar dat hij gewoon moet accepteren dat bepaalde, boven elke verdenking verheven mensen, het goed met ons menen en iets absoluut zeker weten. Het ademt immers betrouwbaarheid en geeft een aureool van absolute zekerheid

lees meer »
 
De acacia De acacia

18 februari 2011

Een maand geleden waren Johanna en ik in Brugge om net voor de sluiting eind januari de tentoonstelling “van Eyck tot Dürer” met een bezoek te vereren. Die was prachtig, maar na twee uur kwamen de vele Maria’s en kruisigingen over als net iets te veel; we hebben de laatste twee zalen maar overgeslagen. Na afloop liepen we door een bochtig straatje, toen we aan het eind plotseling tegenover Hotel Acacia stonden. 

lees meer »
 
Een zondag in de Lungau, Oostenrijk Een zondag in de Lungau, Oostenrijk

15 december 2010

Het was in september dat Johanna en ik een paar weken doorbrachten in deze prachtige streek onder Salzburg, waar Sankt Michael als uitvalbasis diende. Waarom ik er nu pas over schrijf? Wel, de afgelopen maanden moest ik schrijven over het verloren schaap en stilte. Dat had prioriteit. Maar nu komt het er van. Uit die twee weken heb ik een zondag gelicht, een dag waarop altijd veel valt te beleven.

lees meer »
 
Stilte Stilte

14 november 2010

Een confessie: op zondag 17 oktober ben ik “vreemd” gegaan. Na deze eerste zin zie ik al gefronste wenkbrauwen van lezers die zich afvragen waarom Probus confessies gaat doen over een toch wel als onoorbaar bekend staand fenomeen. En dan nu niet over anderen, maar over zichzelf. Dan stel je je toch wel heel kwetsbaar op! En waarom zo iets aan de grote klok hangen? Allemaal vragen die om een antwoord schreeuwen.

lees meer »
 
Het verloren schaap Het verloren schaap

10 oktober 2010

Niet lang geleden, het was begin september, was Jan’s preek gebaseerd op Lucas 15 en meer in het bijzonder op de gelijkenis van het verloren schaap en hoe blij die herder was dat hij het schaap weer terugvond! Jan vertaalde dat naar onze tijd en vroeg zich af of de kerkgangers (zijn schaapjes) ook zo nu en dan iets kwijt raken en dan enorm blij zijn als ze het terugvinden. Goedkeurend gemompel was het antwoord.

lees meer »
 
Een goedgekeurde bijbelvertaling Een goedgekeurde bijbelvertaling

3 september 2010

In de augustus editie van de kapelbode is jammer genoeg het kaartje van het Jacobskerkenpad niet opgenomen; de drukker vond de kwaliteit te slecht. Dus dan toch maar naar de website www.compostelagenootschap.be. Het weer is uitstekend, vaak in oktober nog en dan is het heerlijk om enige van de Jacobskerken te bezoeken, bijvoorbeeld met de fiets. Probus is dat beslist van plan en komt dan wellicht een heel stel kerkleden, stemgerechtigd of niet, tegen.

lees meer »
 
Santiago de Compostela Santiago de Compostela

16 augustus 2010

De voorbereiding voor een column in de Kapelbode is heel simpel: gewoonlijk komt er een onderwerp spontaan opborrelen. Het krijgt dan gedurende een paar weken gestalte; het is een soort rijpingsproces, net zoals dat met druiven of kaas gebeurt. Op het toppunt van rijping, (het moment dat de wijnboer gaat oogsten en de druiven beginnen te fermenteren) gaat bij mij een belletje rinkelen dat me zegt eens achter de computer te gaan zitten en het verhaal te schrijven. Dat gebeurt dan meestal spontaan.

lees meer »
 
Geluk Geluk

17 juni 2010

Toen wij begin mei in de Harz waren, viel me dinsdag de 4de iets bijzonders op. Wij bezochten die dag het prachtige stadje Goslar, dat niet te lijden heeft gehad van bombardementen in WO II. De zon scheen en de mensen keken blij en vrolijk uit hun ogen. Het was net alsof ze er een stuk gelukkiger uitzagen dan normaal of was dat alleen maar verbeelding? Nee, dat was het niet: Er hing een sfeer van blijheid, geluk, vrolijkheid en verwachting in de lucht.

lees meer »
 
Noodgedwongen Noodgedwongen

14 mei 2010

De vorige maand heb ik als Probus mijn plicht verzaakt: vele lezers zullen dus zijn column hebben gemist. Dat is niet met opzet gebeurd, maar het was het gevolg van een misverstand: ik had me vergist in de datum. Ik kon nog net de etiketten op tijd aanleveren bij Annie van der Wel, kreeg van haar wel twee uur om mijn column te schrijven, maar dat was toch iets te weinig. Johanna moest toen opmerken dat ik oud begin te worden. Niet leuk als zoiets je gezegd wordt, maar zoals gewoonlijk heeft ze het wel bij het rechte eind. 

lees meer »
 
De sleutel De sleutel

15 maart 2010

Sleutel is een woord dat in de Nederlandse taal heel “wijd en zijd” gebruikt wordt, als zodanig en in samenstellingen. Daarnaast zijn er de “sleutelwoorden”, dat zijn dan gewone woorden, die echter wel een bijzondere betekenis hebben doordat ze de “sleutel” zijn tussen delen van een zin, zoals een woord als “evenals”, dat gelijkwaardigheid uitdrukt, “eveneens”, dat toevoeging aangeeft, “enerzijds”,of “anderzijds” dat een alternatief aanduidt, “niettegenstaande”, dat een tegenstelling uitdrukt, enz. 

lees meer »
 
Hoe gelijk zijn wij eigenlijk? Hoe gelijk zijn wij eigenlijk?

20 februari 2010

Voor God zijn we allemaal gelijk: voor Hem maakt het niet uit of we rijk of arm zijn, zwart of blank, man of vrouw, oud of jong, dom of intelligent. Hij discrimineert niet. Althans dat geloven wij. Met deze gedachte heb ik gespeeld en me vervolgens afgevraagd waarom er dan zo’n schrijnend verschil is tussen wat wij geloven en wat we om ons heen zien. Kan dat dan zomaar bestaan, zo’n “hemelsbreed” verschil? 

lees meer »
 
Evolutie en kwaad Evolutie en kwaad

19 november 2009

Nog even iets over de evolutieleer. De ijver waarmee de creationisten de wereld proberen te overtuigen dat er maar één visie is, nl. die van de bijbel, zegt iets over de angst dat ze de race gaan verliezen. Het is ook typisch iets van conservatieve protestantse christenen, want het Vaticaan heeft al in de 80-er jaren de evolutietheorie aanvaard. 

lees meer »
 
Evolutie of Schepping: wat geloof jij? (2) Evolutie of Schepping: wat geloof jij? (2)

14 oktober 2009

Ik had beslist gedacht dat de telefoon bij mij niet stil zou staan, zoveel reacties had ik verwacht. Maar nee, het bleef angstwekkend stil! En dan ga je je afvragen of je niet begrepen bent, of het zelf niet begrepen hebt, of dat de lezers er eigenlijk niets over willen horen, of het onderwerp maar willen doodzwijgen? Hoe het ook zij, de vorige maand had ik me voor-genomen de tweede reeks van 3 punten uit de folder te bestuderen en daarover weer iets te schrijven. Welnu, hier is deel 2

lees meer »
 
Evolutie of Schepping: wat geloof jij? (1) Evolutie of Schepping: wat geloof jij? (1)

14 september 2009

De afgelopen 3 weken heb ik dagelijks uitgekeken naar deze folder, die in België verspreid zou worden. Ik heb zelfs tijdelijk de sticker “geen drukwerken” verwijderd van mijn brievenbus, om niet elke dag de buren lastig te moeten vallen met de vraag of zij misschien de folder al hadden ontvangen. Nee dus, noch bij hen noch bij ons is die bezorgd. Bij navraag in grotere kring bleek dat niemand er nog van had gehoord

lees meer »
 
Het dieet van de Israëlieten Het dieet van de Israëlieten

17 april 2009

Ik ben er haast zeker van dat wat mij zo nu en dan, of zelfs vrij regelmatig overkomt, ook bij de goede lezer geen onbekend verschijnsel is. Het kan gebeuren dat mijn gedachten ineens afdwalen of een sprong maken bij een woord van Jan van den Berg tijdens één van zijn preken of theologische lessen. Voorwaar geen onbekend fenomeen, maar het kan ook zijn dat Probus er meer last van heeft dan anderen. Ik kom dan wel weer bij de les, maar intussen heeft dat bewuste woord of die gedachte al wortel geschoten en neem ik me voor een beetje research te plegen. 

lees meer »
 
Lang zullen we leven Lang zullen we leven

20 maart 2009

Onder deze titel verscheen in diverse kranten en tijdschriften een rubriek over de mogelijkheid en zelfs waarschijnlijkheid dat nog in dit millennium de mens de magische leeftijd van 500 jaar zou kunnen bereiken en daarna crescendo op zou gaan naar de 1000. Het waren niet de eerste de beste geleerden en wetenschappers die dit schreven, maar het moet wel gezegd worden dat de bakernat van deze onderzoekers in Engeland te vinden is; daar komen, zoals de lezer direct en indirect weet via kleinkinderen, nog meer baanbrekende vertelsels vandaan, zoals de avonturen van Harry Potter.

 

lees meer »
 
Wie is Charles Darwin? Wie is Charles Darwin?

20 december 2008

Ja, zo vlak voor Kerstmis denk je er nog niet zo aan, maar op 12 februari in het volgende jaar is het wel 200 jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren in het plaatsje Shrewsbury bij Birmington. De reden dat u dit gaat lezen in de januari uitgave van de Kapelbode is dat het mij gelegenheid geeft te wijzen op een grote tentoonstelling “Darwin, Big Idea” welke nog tot 19 april in het Natural History Museum in London loopt.

lees meer »
 
Mijn "roots" Mijn "roots"

18 november 2008

Deze keer niet iets over onze reizen of over de presidentsverkiezing in Amerika. Waarom zou ik? U hebt dat zelf begin november uit de eerste hand meegemaakt en kunnen zien hoe Barack Obama deze verkiezing won. Nee, deze keer dus niet iets vertrouwds, iets waarin iedereen zich in kan herkennen. Ik wil het namelijk nu eens hebben over niets meer of minder dan mijn “roots”. 

lees meer »
 
Amerika Amerika

23 augustus 2008

Net zoals Prikkebeen eens regelmatig deed, ben ik dit jaar weer met mijn Johanna naar Amerika gegaan, zij het niet per schip, maar wel via het sneltransport van deze tijd. Naar Amerika, het land waaraan ik veel goede herinneringen bewaar. Maar zoals altijd zijn er dingen die me treffen en soms valt mijn mond open van verbazing bij het horen, lezen of zien van iets bijzonders. Dan is Amerika niet alleen het land met ongelooflijke mogelijkheden, ruimte, prachtige natuur, aardige mensen en ga maar door, maar ook het land met zijn tekortkomingen, armoede, slechte gezondheidszorg voor de armen, een lage tolerantiegraad en een groot patriottisme. 

lees meer »
 
Uw Koningkrijk kome Uw Koningkrijk kome

16 december 2007

Een recensie schrijven is een heel moeilijke opgave. Je moet in het keurslijf van een paar pagina’s in het allerbeste geval een onpartijdige samenvatting geven van een boek en dan nog proberen de belangrijkste aspecten te belichten ook! Een enorme uitdaging, waaraan ik me tot nu toe onttrokken heb. Immers, er zijn altijd zoveel andere dingen die je opmerkt en die je de pen doen opnemen, dus een recensie blijft dan iets voor “later of liever nooit”.

Totdat ik het boek “Kingdom Coming; the Rise of Christian Nationalism” van de begenadigde journaliste Michelle Goldberg onder ogen kreeg. 

lees meer »
 
Frankrijk en vrouwen Frankrijk en vrouwen

19 augustus 2007

Zoals we weten is de plaats van man en vrouw in onze samenleving onderhevig aan constante verandering. We maken die evolutie dagelijks mee en de ouderen onder de lezers zullen de verschillen met “de goede oude tijd” enorm vinden. En dat is ook zo. Vrouwen participeren meer en meer in het arbeidsproces en worden (gelukkig) ook steeds mondiger. 

lees meer »
 
Een nieuwe profeet Een nieuwe profeet

19 juni 2007

Ja, er is weer en profeet opgestaan. Je zou het haast niet willen geloven, want wanneer heeft de laatste van zich doen spreken? Eeuwen zijn er voorbijgegaan en we dachten eigenlijk al dat er geen echte nieuwe profeten meer zouden komen, net zo min als er nog engelen verwacht worden. Nee, noch profeten, noch engelen zijn de laatste eeuwen gesignaleerd. 

lees meer »
 
Wonder of mirakel? Wonder of mirakel?

17 maart 2007

Iemand vroeg me onlangs: ‘Geloof je in een wonder?’ Ik behoefde er niet zo lang over na te denken, want wat ik over en van wonderen gehoord of gezien heb, was eigenlijk altijd wel op een of andere manier te verklaren. Wij leven immers in een tijd dat de menselijke geest en de wetenschap op alles wel een antwoord vindt en dat dus de mythe van het wonder keer op keer wordt doorgeprikt. Nee, in wonderen geloof ik dus eigenlijk niet, niet tegenstaande het woord wonder op zich in heel veel verbanden te vinden is. 

lees meer »
 
Leven als God in Frankrijk Leven als God in Frankrijk

19 augustus 2006

Ik moest daaraan denken toen we met vrienden lunchten in Monbazillac, het hartje van de Lot et Garonne. Het was prachtig weer, we zaten buiten op het overdekte terras van een klein restaurantje en lieten ons het menu van het huis goed smaken. Dat was het dan ook wel waard: een drietal terrines de la maison, een heerlijke soep, gevolgd door confit de canard, waarna de eerste hemelse gedachten zich opdrongen over engeltjes die iets met mijn tong van doen hadden. Van het een kwam het ander: al mijmerend brachten die engeltjes me op de gedachte dat ons eten en drinken en ons genieten alleen maar vergeleken kon worden met "Leven als God in Frankrijk". 

lees meer »
 
Die vrouwen toch! (2) Die vrouwen toch! (2)

18 maart 2006

Het is niet de eerste keer dat ik dit als hoofd boven een stukje zet en het zal ook niet de laatste keer zijn. In oktober 2004 had ik het over de plaats van de vrouw in de kerk en dan speciaal in de rooms katholieke kerk. Deze keer volg ik het maatschappelijk gebeuren in een ver land waar we onlangs kennis mee mochten maken: Sri Lanka. De lezer zal zich afvragen wat daar nu wel over de vrouw te vertellen valt, maar dat wordt hier verder wel duidelijk

lees meer »
 
de "Big Bang" de "Big Bang"

22 oktober 2005

Omdat ik op de verkeerde plaats zat in de kapel en niet alles goed kon verstaan, was het mij enigszins ontgaan dat Jan van den Berg afgelopen zondag suggereerde dat Probus wellicht zijn visie zou willen of kunnen geven op de tekst van Matteüs 22:21. Gelukkig kon Johanna mij verbatum vertellen wat Jan gezegd had. Natuurlijk had ik dat kunnen doen, met verse herinneringen aan de preek van Jan, maar eigenlijk was ik aan het broeden op heel iets anders, waarbij het geven aan de keizer wat des keizers is, geen plaats had. 

lees meer »
 
Namibië Namibië

15 juni 2005

Het is alweer een paar maanden geleden dat Johanna en ik in dit wondermooie land waren. Eerder heb ik er eigenlijk niet over kunnen verhalen, want vorige maand moest ik eerst schrijven over de zebra. Deze keer echter niets over wilde dieren die we gezien hebben: het verwende volk van de Olijftak heeft die in alle standen zelf al vele malen mogen bekijken. Ook niet over het mooie weer, met zo nu en dan een tropische regenbui, die alles overstroomde: dat heeft iedereen ook al meegemaakt.

lees meer »
 
Die vrouwen toch! Die vrouwen toch!

18 oktober 2004

Aan het begin van elke vakantiereis stop ik ongelezen tijdschriften en artikelen in een doos. Je kunt immers al dat leesvoer niet zo maar naar de recyclage sturen? Die doos krijgt dan een prominente plaats in de auto en tijdens de vakantie wordt die dan langzaam “leeggegeten”. (Herkent de lezer van de Kapelbode dit, of zit uw Probus een beetje anders in elkaar?). De bedoeling is natuurlijk om na de vakantie weer met iedereen over alles te kunnen meepraten. En om bij te blijven op kerkelijk gebied en Rome op de voet te kunnen volgen, koop ik dan plaatselijk de Ossovatore Romana. 

lees meer »
 
Gewoontedieren Gewoontedieren

17 augustus 2004

Eigenlijk had een stukje gepubliceerd moeten worden dat ik al in mei geschreven had, maar waarvoor toen geen plaats was in de juni uitgave van de Kapelbode. Dat was overigens een heel ernstig episteltje. Intussen is het zomer, zelfs een beetje hoogzomer geworden en dus besloot ik iets luchtigs te schrijven wat meer past bij het jaargetijde en het vakantiegevoel dat van vele lezers bezit genomen heeft. 

lees meer »
 
De hemelse dreven De hemelse dreven

18 januari 2004

Het was een van die mooie ochtenden in de late herfst. Het was nog vroeg en het zonlicht scheerde door de ijle mistbanken, waardoor het landschap een onwerkelijk aanzien kreeg: de zonnestralen speelden met goud en zilver. En ik liep te wandelen met onze hond, een kleintje; we liepen door de velden en bossen en kwamen geen mens tegen

lees meer »
 
De hemel op een kier De hemel op een kier

9 juni 2003

Het was mooi en zonnig op donderdag 29 mei, Hemelvaartsdag. Echt een dag om eens iets anders te gaan doen. Vroeger was dit de hoogtijdag van jeugdbewegingen en trok men van heinde en ver naar enorme bijeenkomsten. De spoorwegen legden dan extra treinen in om de grote scharen gelovige jongeren te vervoeren. Een dag waarop veel gezongen werd en veel gepraat, met als laatste woord steevast een “tot volgend jaar”. Nu is er niets meer van dat alles, of zorgt de EO wellicht voor een heropleving van de “bezinningsdagen”?

lees meer »
 
wierook-2 wierook-2

13 mei 2003

De vorige maanden ben ik er niet toe gekomen te schrijven over het wel en wee van wierook in de RK kerk, omdat ik me heb laten afleiden door de onvolprezen Bertus Aafjes en wat we beleefden in Teror, Gran Canaria. Ik hoop dat de goede lezer me dat niet kwalijk heeft genomen. Maar omdat ik het niet op mijn geweten wil hebben dat hij of zij tevergeefs rijkhalzend zit uit te kijken naar het vervolg, hierbij dan het onvervalste verhaal over wierook.

lees meer »
 
Wierook-1 Wierook-1

2 februari 2003

Ik wil best toegeven dat ik bezeten ben van alles wat met geur en smaak te maken heeft, maar dan wel met de kanttekening dat dat niets te maken heeft met de duivel. Ik ging er vanmorgen haast aan twijfelen tijdens de preek van Jan over de duivels, de duvels, de bezetenen, enz. Maar er is een lichtpuntje, althans voor mij, want bij mij heeft het te maken met het “willen bezitten van” en dat is dan een niet zo gekende en onderbelichte verklaring van de uitdrukking “bezeten zijn van”. Dit ter geruststelling van allen die ook iets willen bezitten!

lees meer »
 
Tenture d'Apocalypse Tenture d'Apocalypse

16 december 2002

Enige weken geleden bracht Jan van den Berg in zijn preek de Openbaringen ter sprake. Een hele verrassing, want daar waagt haast niemand zich aan, maar ja, het stond waarschijnlijk in het kerkelijke spoorboekje en dat volgt hij als een gehoorzaam predikant uiteraard naar de letter! Een paar jaar geleden heeft hij er zelfs een cyclus van gemaakt, waarvoor ik hem bewonderd heb: Het is zeker geen sinecure om 4 zondagen te preken over een bijbelboek, waarvoor maar weinigen warm willen lopen. Ik dacht zelfs te hebben geconstateerd dat het kerkbezoek gedurende die 4 weken een dalende lijn vertoonde, maar ik kan het mis hebben. 

lees meer »
 
Het grondsop der goddelozen Het grondsop der goddelozen

10 oktober 2002

Het komt wel eens voor, maar gelukkig niet vaak, dat ik me aan het eind van een week geen gedenkwaardige dingen kan herinneren van de voorgaande dagen. Het kan ook wel eens voorkomen dat er op de eerste dag van de week al iets gebeurt, dat me dagenlang kan bezighouden. Als dat het geval is, dan bekruipt me vaak een gevoel van gelukzaligheid, want op de eerste dag van de week, de zondag moet er eigenlijk altijd wel iets zijn dat opvalt, al was het maar een gedachte die Jan van den Berg zo nu een dan eens “inplant” en die je gedurende de hele dag bezig kan houden.

lees meer »
 
Graaff Reinet, Zuid Afrika Graaff Reinet, Zuid Afrika

13 april 2002

Midden in die grote woestijn in Zuid Afrika, de Karoo, dat heel toepasselijk “Land van grote dorst” betekent, ligt Graaff Reinet. Gesticht in 1786, is het eigenlijk nog maar een jonge stad, zeker vergeleken met Antwerpen, maar ja, Zuid Afrika is nu eenmaal ook een jong land. Als men zou denken dat het gesticht is door ene Graaff van Reinet, dan komt men bedrogen uit. Graaff schrijf je met e “ff”, dus zijn die niet van adel. 

lees meer »
 
De Euro De Euro

januari 2002

Er worden Probus speciale gaven toegedicht, maar “Probus zou Probus” niet zijn als hij daar mee te koop zou lopen. Die bijzondere gaven zouden wellicht iets te maken kunnen hebben met helderziendheid; maar dat woord zal ik niet licht gebruiken; het is te beladen voor wat ik als bijzonderheid meen te bezitten. Ik zou het eenvoudig willen omschrijven als “het van tijd tot tijd hebben van een voorgevoel” of “een klein beetje speculatief in de toekomst kunnen kijken”.

lees meer »
 
Liturgiam Authenticam Liturgiam Authenticam

juni 2001

Johanna en ik durven haast niet meer op reis te gaan. Niet dat we lichamelijke problemen hebben. Of benauwd zijn dat de beurs tijdens onze afwezigheid in elkaar klapt, iets waar we toch niets aan kunnen doen. Als dat alles was, dan zouden we gewoon doorgaan met het plannen van onze toekomstige reizen en reisjes. Nee dus, daar heeft het niets mee te maken. “Maar wat dan wel”, zal de lezer zich afvragen, want Probus en zijn Johanna staan toch niet bepaald bekend als bang. Integendeel! Het “wat dan wel?” heeft te maken met krachten, die in verband staan met het spirituele wel en wee van de mensheid, en dus ook van Johanna en mij. Zo erg is dat en zo is het gesteld.

 

lees meer »
 
Times Square Times Square

12 november 2000

Het was bijna middernacht, maar even druk als 12 uur vroeger of later. Op Times Square in New York maakt dat niet veel uit. De dag was prachtig geweest voor de tijd van het jaar. Niet te warm, maar ook niet te koud, wat het in New York best wel kan zijn in november.  De avond was eigenlijk net zo en niets wees erop dat het morgen zou regenen.
Hoe vaak was ik niet in New York geweest en daarbij ook op Times Square. Maar altijd was dit zakelijk, waardoor je toch maar een half oog had voor wat er zo gebeurde. 

lees meer »
 
Verlossing Verlossing

oktober 2000

De uitdrukking "het is of de duvel er mee speelt”, wordt wel gebruikt als er iets onverwachts gebeurt, iets wat je niet verwacht. Voor gewone dagelijkse dingen kan je dat ongetwijfeld ongestraft zeggen, maar als het om iets meer “verhevens” gaat, dan wordt het bedenkelijker. Wat was het geval? Vorig jaar, toen we in Italië waren, kwam het Vaticaan met een gedenkwaardig handboek over Aflaat, het “Enchiridion Indulgentiarum”, waarover ik in onze Kapelbode van september 1999 berichtte

lees meer »
 
De heilge zalfolie De heilge zalfolie

april 2000

In het april nummer van de kapelbode hebt u kunnen lezen dat veel pogingen ondernomen zijn om de heilige zalfolie uit Exodus 30 na te maken. Dat is niet verwonderlijk, immers als iets verboden is, heeft het een natuurlijke aantrekkingskracht. Kijk maar naar Adam en Eva en de appel. En als er over deze zalfolie staat geschreven: “Op het lichaam van een mens zal zij niet uitgegoten worden en volgens deze bereidingswijze moogt gij niets soortgelijks maken. 

lees meer »
 
Grenada Grenada

maart 2000

Deze keer een verhaal over Grenada, niet het Spaanse, maar het relatief kleine eiland in het Caribische gebied, dat we in november van het afgelopen jaar bezochten. Met niet meer dan 345 km2 (zoiets als Groot Rotterdam thans) is het vaak omschreven als het zuidelijk anker van de paradijselijke Grenadines. Columbus ontdekte dit eiland tijdens zijn derde ontdekkingsreis door dit gebied. Dat was in 1498, vijf jaar na Saba. 

lees meer »
 
Saba Saba

februari 2000

Toen Columbus in 1493 dit eiland tegenkwam op zijn ontdekkingsreizen, was het niet meer dan een grote rots, die er een miljoen jaar of zo over had gedaan om uit de zee op te rijzen. Of hij het toen al een naam gegeven heeft, is niet bekend, maar latere bewoners, de Arawak Indianen die er van tijd tot tijd kwamen doopten het “Saba of “ rots”. Religieuze groepen refereerden aan de Queen of Sheba, de “onbedorven koningin” en de Fransen noemden het “Sabot” of “klomp”. 

lees meer »
 
Aflaat Aflaat

september 1999

Met vakantie op Sardinie, lazen we in de Herald Tribune dat het Vaticaan een nieuw handboek had uitgegeven over “Aflaat”, het “Enchiridion Indulgentiarum”, een boek dat met slechts 115 pagina’s (jawel) vlot geschreven zou zijn en ook makkelijk te begrijpen voor de hedendaagse, snel levende, leek. Volgens William Baum, de Kardinaal verantwoordelijk voor Aflaat, zou dit handboek tevens een positieve bijdrage kunnen leveren aan de oecumenische dialoog met speciaal de Lutheranen. 

lees meer »
 
Palmpasen, zondag 28 maart 1999 Palmpasen, zondag 28 maart 1999

Dit was niet zo maar een willekeurige zondag, want midden in de nacht, of meer precies om 3 uur s' nachts is de klok een uur verzet. Niet zo bijzonder dat daarbij nu speciaal moet worden stilgestaan, het is immers een jaarlijks weerkerend fenomeen. Maar wat de dag speciaal maakte is het feit dat met deze zondag de paasweek werd ingezet. Het was immers Palmzondag. En wat het nu helemaal zo bijzonder maakte was de geplande doop van Johanna Gijsbertina Willemina  Koppejan in een klein dorpje ergens in Nederland. 

lees meer »
 
 
 
 
Adresgegevens
Leopoldslei 35
2930 Brasschaat
België


Tel: +32 (0)3.2368154
of raadpleeg onze Nieuwsbrief
 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.